A legfinomabb téli krémlevesek
4. Chilis kukorica-krémleves
Hozzávalók:
30 dkg csemegekukorica (konzerv/fagyasztott)
1 db közepes póré-/vöröshagyma
3-4 dl zöldségalaplé
1,5 dl főzőtejszín
2 ek. ét-/olívaolaj
só
bors
1-2 kk. szárított, tört chili
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát. Felöntjük az alaplével, fűszerezzük és kb. 15 percig takaréklángon főzzük. Amikor a kukorica már puha, a lángról levéve botmixerrel pürésítjük, és a tejszínnel összefőzzük. A leves tetejére tálaláskor kevés chili pelyhet szórunk, mellé tortilla chipset ajánlunk.
5. Tejszínes fokhagyma-krémleves
Hozzávalók:
6-8 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
2 ek. liszt
5 dl zöldségalaplé
2 dl tejszín
fehér bors
só
A fokhagymát lereszeljük, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, majd felengedjük fél liter alaplével (akár leveskockából). Őrölt fehér borssal és sóval ízesítjük. Jól átforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel pépesítjük. Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal.
6. Kakukkfüves gombakrémleves
Hozzávalók:
400 g csiperke gomba
2 ek. kacsazsír (vagy vaj)
2-3 gerezd fokhagyma
5-6 ág kakukkfű (lehet 1-2 kk. szárított is)
1 l zöldségalaplé
főzőtejszín
só
bors
A gombát feldaraboljuk és nagyon forró zsiradékon megpirítjuk. Ha megpirult, mehet rá egy kicsi só, mellé az apróra vágott fokhagyma, kakukkfű és a frissen őrölt bors. Felöntjük az alaplével és felforraljuk, ha kell, még egy kevés vízzel kiegészítjük. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzáöntünk kb. 1dl tejszínt. Fogyókúrázóknak joghurt is lehet, esetleg el is hagyható. Tetszés szerint díszíthetjük pirított gombadarabkákkal, kakukkfűvel, tejszínnel.
7. Kecskesajtos brokkolikrémleves
Hozzávalók:
1 kg brokkoli (nyers/fagyasztott)
2 gerezd fokhagyma
1 tk. olívaolaj
só
bors
10 dkg kecskesajt
1-1,5 liter vizet felteszünk forrni, majd beledobjuk a virágaira szedett brokkolit, 1-2 csipet sót és a 2 gerezd fokhagymát reszelve. 4-5 percig főzzük, és amikor a brokkoli megpuhult, leöntjük róla a víz kb. felét, és botturmix segítségével pürésítjük. Érdemes ilyenkor megkóstolni és kevés sóval, borssal, szerecsendióval ízesíteni. Aki a krémesebb állagot szereti, tehet bele kevés főzőtejszínt is. Tálaláskor a leves tetejére kecskesajtot morzsolunk, és kevés olívaolajjal locsoljuk meg.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez