Gerbeaud 160 – hagyomány és innováció
Gerbeaud 160
„A cukrászda idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját, ez alkalomból egy saját ízlésünkhöz igazított csokoládét készítettünk" – mesélik a tulajdonosok.
A történet tavaly kezdődött, amikor Pintér Katalin és Niszkács Anna a méltán híres Cacao Barry csokoládélaborba látogattak el, ahol a Gerbeaud termékeihez készült egyedi csokoládét alkották.
A 71,9% kakaótartalmú étcsokoládé dél-amerikai és afrikai térségből származó Trinitario kakaóbabok felhasználásával készült.
„Ez a külsejében is különleges, vöröses árnyalatú kakaóbab ízében összetett, aromákban gazdag fajta" – meséli Niszkács Anna. „A kakaóbabok származási helyüket illetően három forrásból érkeztek: Mexikóból, mely az erős kakaó mellett fűszeres és fás jegyeket mutat. A tanzániai kakaóbabban savas és keserű ízek alkotnak harmonikus elegyet. A kubai növényi jegyeket, kifejezetten dohánylevélre emlékeztető aromát mutat" – tette hozzá.
Elkészült tehát a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, ami több kiszerelésben is megjelenik a „Gerbeaud 160" alkalmából. A legkisebb az 1858-Neapolitan, egy 4,5 grammos, míg a 1858-Mini táblás étcsokoládé egy 13,5 grammos csokoládé. Az alapítás 160. jubileumára a koronát azonban a „Gerbeaud 160 torta" teszi fel, amit szintén, a kizárólag a Gerbeaudnak készült csokoládéból készítettek. „A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarack zselével rétegzett karamellás étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal, zölddió pürével, a tetején étcsokoládé áthúzással" – árulta el a tortacsoda összetételét Pintér Katalin. Az egyedi összetételű csokoládéból készül 75 grammos táblás csokoládé és bonbon is, melynek ízjegyei megegyeznek a „Gerbeaud 160 torta" fő ízeivel.. „Fontosnak tartottuk, a hagyományos magyar cukrászat alapanyagait használni a „Gerbeaud 160" finoms gaihoz, mint a barack vagy a dió. Azonban ezeknek a klasszikus magyar alapanyagoknak még izgalmasabb változatát, a vérbarackot, sós pekándiót és zölddiót használtunk" – tette hozzá Anna.
A csokoládé receptek széles választékában a kézművesek mindig olyan felismerhető, egyedi ízek felkutatására törekednek, melyek márkájukká, „aláírásukká" válnak. A Cacao Barry® támogatja a cégek egyedülálló törekvéseit, ezért hívta életre az OR NOIR™ koncepciót, ahogy írják "szeretnénk segíteni, hogy Önök is megkülönböztessék vállalkozásukat azáltal, hogy egyedi csokoládét hoznak létre a saját stílusukban". A Gerbeaud a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé megalkotásával belépett abba az exkluzív csapatba, akiknek saját „signature" csokoládéjuk van a világban. Ez az egyedi receptúra 5 éven keresztül kizárólag a Gerbeaud számára készül. Az ezt bizonyító Or Noir Trófeát a Gourmet fesztiválon vehette át Pintér Katalin és Niszkács Anna Dani Csillától, a Goodwill National Kft. tulajdonosától.
Az innováció mellett a tradíció is jelen van az alapítás 160. ünnepén.
„Ez alkalommal felelevenítjük a régi magyar cukrászat alkotásait az eredeti és a modern formájukban is. A nosztalgia jegyében tért vissza az eredeti recept szerint készült Diplomata puding, aminek mai változata már linzerlapra rétegzett gyümölcsvelős vaníliás krémmel, rumpuncsba áztatott piskótával, mandularopogóssal és tejes bevonóval készül. És újra éledt a Lúdláb torta is melynek elnevezése az eredeti receptre utal, tudniillik a tortát házi tojásból készítették és az így kapott sárga piskóta a lúd lábának színére hasonlított, a háromszög alakú szelet pedig a formájára emlékeztetett. A Konyakmeggy a Gerbeaud cukrászda valódi öröksége, maga Gerbeaud Emil honosította meg Magyarországon az 1800-as évek végén.
A receptúra egyszerű, a titok a kiváló minőségű alapanyagokban és a szaktudásban rejlik. A meggyek hónapokig konyakban pihennek, majd fondantba és többször étcsokoládéba mártva érnek 2 hétig. Ez idő alatt az étcsokoládé megtartva formáját megdermed, a meggy kiengedi magából a konyakot és el is készül a falatnyi desszert.
2018-ban László Tamás, kreatív cukrászvezető megalkotta a 21. századi konyakmeggydesszertet. Egy kakaós keksz alapú, házi konyakmeggy darabokkal dúsított Valrhona étcsokoládé mousse golyót, közepében konyakos briós tésztával, fényes meggybevonóval és konyakmeggy lével, mely egy pipettából adagolható a desszert belsejébe. Ezt először a Gourmet-n lehet megkóstolni, a Gerbeaudban pedig június 14-től.
Gerbeaud 160. kártya
A 160. jubileumi év alkalmából a neves magyar cukrászda együtt kívánja ünnepelni születésnapját visszajáró vendégeivel, ezzel örömet szerezve, széles vendégköre számára. A közös ünneplés lehetőségét megteremtve, idén májusban kiadják a „Gerbeaud 160. kártyát", melyet a patinás cukrászdában adnak majd azon kedves vendégeiknek, akik, osztozva a nagy múltú magyar cukrászda ünnepében, élni kívánnak a kártya biztosította 20%-os vásárlói kedvezménnyel.
50% kedvezmény - elvitelre
Továbbra is lehetőség a minőségi desszertek, sütemények rajongóinak, hogy féláron jussanak a Gerbeaud-féle finomságokhoz: a sütemények 50%-os kedvezménnyel vihetők el és válhatnak egy-egy otthoni ünneplés emblematikus, emlékezetes elemévé.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez