Hazai pezsgő francia színvonalon
François President Rosé Brut 2004
Elegáns élénk lazacszín. Közepesen intenzív illata gazdagon gyümölcsös, benne málna és szeder, amelyeket elegánssá varázsol a finom élesztősség. Szájban igazi kulináris élményt nyújt az érett gyümölcsök intenzív zamata, a lendületesség, a friss savtartalom és az ízek harmóniája.
François Brut Nature 2005
Színe világos zöldes-ezüstös árnyalatú. Közepesen intenzív illata delikátos, visszafogottan élesztős, gazdag. Szájban vibráló, textúráját krémessé varázsolják az olvadékony buborékok. Érlelt zamatok, komplexitás és fineszes lecsengés teszik elegánssá e nemes pezsgőt.
François President Brut 2005
A világos sárga elegáns pezsgőszín intenzív gyöngyözéssel párosul. Illata sokrétű, benne a nagy minőségű pezsgőkre jellemző kekszességgel. Ízben gazdagon texturált, finom szénsavtartalommal bíró pezsgő, üde savtartalommal és hosszú fineszes utóízzel.
Versenyeredmények
Francois Brut Nature 2005 -Decanter World Wine Awards 2008 - oklevél
Francois President Brut 2005 - Mundus Vini Internationale Weinakademie 2008 - ezüstérem
Francois President Brut 2005 - VinAgora 2008 - ezüstérem
Francois President Rosé Brut 2004 - Effervescentes du Monde 2008 - ezüstérem
A FRANÇOIS
Törleytől való szétválásuk után, már 1886-ban elkezdődött a François pezsgőgyár látványos fejlődése. François Lajos ugyanis birtokában volt a már analitikai alapokon nyugvó champagne-i pezsgőgyártás ismereteinek, és magával hozta a családi tradícióból eredő tudást is, amit csak öccsével Cesarral osztott meg. Az új módszer nem maradt sokáig titokban, sorra alakultak a kis üzemek, de igazi konkurenciaharc csak a Törley és François üzemek között jött létre. Tisztelték, becsülték egymást, de ez nem zárta ki, hogy versengjenek egymással. A gyár éves forgalma 1914-ben már 800 000 palack volt. Az I. világháború kitörésekor óriási készleteik voltak, de a forgalom jelentősen visszaesett.
A gazdasági válság további terheket jelentett az üzemnek, 1928-ig csak évi 30-40 ezer palackot töltöttek. Luis 1921-ben meghalt, ezt követően Cesar vezette a céget. 1928-tól újabb fellendülés következett, és az 1940-es évek elején az éves forgalom már 200 000 palack volt. 1944 augusztusában hat bombatalálat érte az üzemet, minden romba dőlt, a készletek megsemmisültek. A családnak nem sikerült talpra állítani a céget, végül 1949-ben a Pénzintézeti Központ felszámolta, az ingatlanokat az állam tulajdonába vette.
A François és Törley közös története 1982-től folytatódik, amikor is a Törley pezsgőgyár 100 éves jubileumán megvásárolva a családtól a névhasználatot, felújítva az eredeti pincéket és a champagne-i eljárással újraindította a François pezsgő készítését. Sikerterméke, a François President Brut megjelenésében a régi időket idézi.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez