Így gyógyít a hagyma
Hagyma: A hazai növény különlegessége a Makó-környéki termőhely egyedülálló természeti adottságaiból fakad. A dél-alföldi száraz, napos időjárás igencsak kedvez a hagyma utóérlelésének. Ennek során alakul ki a növény kemény, bronzvörös páncélja, amely jó tárolhatóságot biztosít. Ráadásul szárazanyagtartalma igen magas, ami szintén lassítja a romlás folyamatát. Másik jellegzetessége, hogy nagy mennyiségű illóolaj található benne, ezért a makói fajtának az íze és illata jóval erősebb, mint a többi hagymáé.
A hagymát nem csupán kiváló íze emeli a növények élvonalába, hanem C- és B-vitamin, valamint ásványi anyag tartalma (kalcium, kálium, nátrium, réz, cink, vas, foszfor és magnézium) is. Rákmegelőző hatása már régóta ismert, újabb kutatások pedig arra is rávilágítottak, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb annak antioxidatív hatása.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez