Sütőtök, a csodás szuperétel!
Igazán szívet melengető a piaci standokra megérkezett különböző formájú, és a narancs különböző árnyalataiban pompázó sütőtökök látványa. Jobb kedvre derít, és azonnal kedvet kapunk egy finom, könnyű, vitamindús, sütőtökös étel elkészítéséhez. A sütőtök az év utolsó zöldsége, egy igazi last minute vitaminbomba, ami méltán érdemelte ki a szuperétel minősítést.
A tökfélék családjába tartozó növény lehet hosszúkás, ovális, kerek, kicsi vagy nagy, a narancsszínű vitaminbomba mindannyiunk kedvencévé válhat. Miért olyan értékes étel a sütőtök? Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez adja élénk narancssárga színét. A béta-karotin nélkülözhetetlen az egészséges látáshoz, az A-vitamin előanyaga, és egyben értékes antioxidáns, melynek a szabadgyökök megkötésével nélkülözhetetlen szerepe van a daganatos betegségek elleni küzdelemben. Tartalmaz még szelént, E-vitamint, és koenzim Q 10-et, melyek regenerálják szervezetünket, és lassítják az öregedést. Ezen kívül fontos C-vitamin forrás is. Vastartalma jelentős, ezért fogyasztása nőknek különösen ajánlott. Magas rosttartalma segíti az emésztést, kalóriatartalma alacsony, bátran fogyaszthatjuk fogyókúra, diéta idején is. A sütőtök könnyű emészthetősége miatt a burgonya és az alma után kiváló a csecsemők számára a hozzátáplálás idején. Anyatejjel vagy tápszerrel keverve minden baba kedvence.
Íme, két kedvenc sütőtök receptem, ködös novemberi estékre, kellemes, bekuckózós ételek. A sütőtök pedig már nem sokáig kényeztet minket, érdemes minél többet és változatosan fogyasztani ebből a tényleg last minute vitaminbombából!
Sütőtök krémleves baconnel
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 ek vaj
- 1 ek méz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 1 dl főzőtejszín
- 5 dl csirke alaplé
- 20 dkg bacon (kisütve)
Elkészítés:
1. A sütőtököt feldaraboljuk, majd 200 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük a sütőben.
2. A bacon zsírjába beleforgatjuk a megsütött felkockázott tököt.
3. Kissé átforgatjuk, hozzákeverjük a mézet és addig kavargatjuk, míg a méz el kezd habosodni.
4. Ekkor jöhetnek a fűszerek, és a csirke alaplével való felöntés. Lassú láng fölött összeforraljuk az ízeket.
5. Hozzákanalazzuk a tejszínt, pár percig összefőzzük, és már tálalható is, megszórva finom bacon kockákkal.
Tipp: Bacon helyett kevés fokhagymában sült garnélarákot is használhatunk, kevés chilivel, nagyon pikáns, és vérpezsdítő, szerelmes étel.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez