Antioxidánsok a táplálkozásban
Mit együnk?
Az E- és C-vitamin, valamint az A-vitamin növényekben elõforduló elõanyaga, a béta-karotin semlegesíti a szabad gyököket, csakúgy, mint azok az enzimek, melyek mûködéséhez szelén (forrásai: rák, kagyló, avokádó), réz (forrásai: dió, mogyoró, magvak, rák, kagyló), vagy cink (rák, kagyló) kell.
A citrusfélékben (narancs, citrom, grapefruit), a szõlõben és zöldségfélékben megtalálható biofavonoidok szintén antioxidáns hatásúak. Az antioxidánsok betegségmegelõzõ szerepét még nem teljesen tisztázták. Feltételezik, hogy a szabad gyökök indítják el azt a folyamatot, amelynek során a verõerek falában koleszterin rakódik le, ami végül szív-és érrendszeri betegségekhez vezet.
Az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok kellõen nagy mennyiségben nemcsak ezt a veszélyes folyamatot gátolják meg, hanem a sejtek genetikai információt hordozó DNS-molekuláinak rosszindulatú daganathoz vezetõ károsodását is.
Forrás: Morelife.hu
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez