10 dolog, amit a pezsgőről tudni érdemes
Ha barátaid a borkultúrában jártasak, mégis fanyalognak a pezsgő szó hallatán, vagy épp arról panaszkodnak, hogy megfájdul tőle a fejük, akkor itt az idő, hogy okosabb légy náluk.
1., 15 literes és közel 40 kg
Ezek a legnagyobb pezsgőspalack, a Nabukodonozor (Nebuchadnezzar) újbabiloni uralkodó nevét viselő üveg paraméterei. Ez 20 normál palacknyi pezsgőt tartalmaz, pedig a szakértők úgy tartják, hogy a 1,5 literes magnum palack a legideálisabb a pezsgő érleléséhez, ráadásul az a hűtőbe is kényelmesen befér.
2., A mélyhűtőnél sokkal jobb a jégvödör
A pezsgőt jéggel, vízzel és sóval hűtheted leggyorsabban a tökéletes 6-10 fok közötti hőmérsékletre. A jeget és vizet fele-fele arányban használd, mert így a leghatékonyabb a hőcsere, amire még a só is rásegít. A jég így gyorsabban hűti le a vizet, az pedig a palackot, amely mindössze 30 perc után csapra kerülhet.
3., Csak szilveszterkor pukkanjon!
A profik, miután túljutottak a drótkosáron, a nyakát kifelé tartva kissé megdöntik a palackot, majd egy kézzel a dugót tartva, a másikkal a palack alját fogva nem a dugót, hanem a palackot kezdik szép lassan forgatni – közben a másik kézzel végig a dugót biztosítják, nehogy az idő előtt kirepüljön. Ha sikerül egy elegáns szisszenéssel zárni a műveletet, akkor teljes a siker.
4., A flőténél még a borospohár is jobb
Az elegáns pezsgős flőte nagyon szépen mutatja a buborékokat, de mivel túl keskeny, csak minimálisan élvezhetjük belőle a bor illatát. A széles, öblös pohár se jó választás. A dekoratív (és a legenda szerint Marie Antoinette bal kebléről formált) pohár legfeljebb koktélokhoz, vagy pezsgőpiramis építéshez használható. A tulipán formájú pezsgős vagy boros pohár viszont ideális, mert a pereménél összegyűjti az illatokat.
5., Legjobb egy éven belül elfogyasztani
Egy tankpezsgőben vagy proseccóban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben. (Például egy champagne-t 15 hónaptól 3 évig, kivételes esetekben akár 6-8 évig is érlelnek a palackban.) Természetesen a legkiválóbb pezsgők évekig megőrizhetik minőségüket vagy akár fejlődhetnek is a palackban, ha 11-15 Celsius fok között, mérsékelten nedves, sötét helyen tárolják. De, ahogy Márkus György champagne szakértő a tavalyi Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon elmondta, a Balti-tenger mélyén akár 170 évet is túlélhetnek ezek az italok.
6., Egy pohár pezsgő reggelire
A buborékos ital nem csak a csillogó fogadások, ünnepi alkalmak és éjszakába nyúló partik itala. Marie Antoinette már a XVIII. században bevezette, hogy reggelente elfogyaszt egy pohárral és ezt a szokást később Marilyn Monroe is tovább ápolta. Az ágyban felszolgálva vagy reggeli mellé egyaránt tökéletes választás, hogy jól induljon a nap. Mimosa koktél formájában, vagyis friss narancslével pedig nem csak finom, de állítólag a másnaposságon is segít.
7., A pezsgővilág csúcsa
Champagne-ban egy tétel akár 50-100 féle borból is készülhet. A nem évjáratos (non vintage) champagne-ok készítésekor különböző területekről és szőlőfajtákból, akár 10-15 különböző évjáratból házasítják össze a borokat. A pincemesterek fő küldetése ugyanis, hogy minden évben – az aktuális évjárattól függetlenül –ugyanazt az íz világot, ugyanazt a stílust hozzák létre a ház rajongóiknak.
8., Champagne-ban nem tilos a fehér és vörösborok házasítása
Sőt, a legtöbb ház, például a Moët & Chandon is így készíti rosé pezsgőit. A másik módszer a saignée, amelynél a kékszőlő levét préselés után rövid ideig még a szőlő héjával együtt áztatják, így az megszínezi a mustot.
9., A száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória
Egy deciliterben legfeljebb 60-70 kcal van és legtöbbször alkoholtartalma is alacsonyabb a fehér borokénál. Nem csoda, ha a modellek is rendszerint ezen tengődnek vacsora helyett. Tehát, ha a brut (vagy extra brut, brut nature) szavakat látod a címkén, akkor nyugodtan fogyaszthatod diétázós időszakban is. Még az extra-dry vagy sec kategória is bőven belefér, bár itt a cukortartalom 0-12 helyett már 17-32 gramm.
10., A pezsgőnek is vannak egészségügyi előnyei
Például antioxidánsban (polifenolokban) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink) is gazdag. Mérsékelt fogyasztása segíthet stroke, Alzheimer- vagy Parkinson kór esetén, sőt, nemrég brit nyugdíjasokon kezdték kutatni, mennyire hatékony az időskori feledékenység megelőzésében. De vigyázat, a buborékoknak köszönhetően az alkohol felszívódása gyorsabb, így időben le kell lassítani, hogy a mérsékelt, napi kétegységnyi alkoholt ne lépd túl – ez a határ szűk két pohár, 175 ml pezsgőnek felel meg.
A Pezsgő Világ – III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon több mint ötven pezsgőt vonultatnak fel a kiállítók, hogy mindenki rátaláljon kedvenc aperitifére, parti italára vagy épp egy gourmet reggeli ideális kísérőjére. A programot pezsgő- és champagne-kurzusok színesítik, Osamai Kutaini izgalmas pán-ázsiai menüsorral készül és a felkészült kiállítók között ott lesz David Bourdaire is, aki egyenesen Champagne-ból érkezik a rendezvényre.
Buddha-Bar, Klotild Palace, 1052 Budapest, Váci utca 34.
2013. szeptember 4-5.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez