A hal vagy a marha egészségesebb?
Ezen a hétvégén nem kell döntened, mert mindkettőből ehetsz bőven. Sőt, a többletkalóriákat rögtön le is mozoghatod!
A hétvégén második alkalommal megrendezésre kerülő Szürkemarha Vigadalom célja, hogy visszavezesse a köztudatba és a konyhákba a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett „Magyar Szürkemarha hús”-t, az ebből készült termékeket, a körülötte kialakult kultúrát elsősorban az étkezésen keresztül. Az időpont nem véletlen: ősz elejére az állatok a tavaszi-nyári legelőn felhízva mutatják meg igazi szépségüket, húsuk pedig a legelt füvek és gyógynövények teljes zamatát hordozza. Nem véletlen, hogy ekkortájt tartották hagyományosan a nagy állatvásárokat.
Marha jó lesz!
A nemzeti parkok területén megvalósuló extenzív járatva legeltetés, ugyan kevés, de rendkívül egészséges húsanyagot eredményez. Mivel a szürkemarha élete során kizárólag legel, télen pedig a nyáron betakarított réti szénát kapja, semmilyen vegyszerrel, mesterséges anyaggal nem találkozik. A gyepeken történő legeltetés olyan különleges zamatot kölcsönöz a húsnak, ami után kevés fűszerezés is elegendő a hús ízesítéséhez. Ennek ellenére a mai magyar konyhában csak 5 %-ot tesz ki a marhahús-felhasználás, és ennek is csak egy kis töredéke a szürkemarha hús. A szürkemarha méltatlanul esett ki a magyar kultúrából és gasztronómiából, pedig a múlt század fordulóján nem volt olyan szakácskönyv, ami ne lett volna tele őshonos fajtánkból készült ételek receptúráival.
A vigadalmon debütál az a szakácskönyv, amelynek a szürkemarha hús magyar konyhákba való visszavezetése a célja, hiszen a legtöbb mai háziasszony nincs tisztában a hús elkészítésének változatos módszereiről. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb háziasszony vagy házi szakácsember csak pörköltet szeret készíteni a marhából. A vigadalom egyik fő célkitűzése a régi és újszerű elkészítési módok és megismertetése a laikusokkal és a szakmával; minden standon elvárás lesz az adott ételtípushoz igazodó szürkemarha hús elkészítésének bemutatása. A tavalyihoz hasonlóan, idén is szakértő zsűri osztja ki az „Eredeti Magyar Szürkemarha-termék Nagydíjat”, illetve pénteken 18 órakor három kategóriában ítélik oda a Vigadalom Legjobb Konyhája címet egy rendhagyó főzőverseny keretein belül: Bereznay Tamás, Pindroch Csaba, Gianni Annoni, Gyimesi Zsuzsa és Jókuti András zsűrizik Kerekes Sándor séf vezetésével a fesztivál összes konyhájának kínálatát, hogy a Vigadalom vendégei a legjobb minőséget fogyaszthassák a három napos rendezvény alatt. Ha pedig úgy érzed, túl sokat ettél, maradj az esti táncházra és mozogd le a felesleget!
Időpont: 2013. szeptember 13-15.,10.00 - 22.00 óra
Helyszín: Budapest, Vajdahunyad vára
Információ: www.szurkemarhavigadalom.hu
Futnak, mint hal a vízben
A címben felvetett kérdés természetesen költői. Nem igényel választ, a táplálkozás szakértők is egybehangzóan állítják, hogy a marha és a hal is egészséges, rendszeres fogyasztásuk ajánlott. Mialatt a szürkemarha rajongók a fővárosban vigadnak, addig a finom halászlé szerelmesei Paksra mennek, ahol a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Kenyér-, Hal- és Borünnep kínál igazi családi programot a Sárgödör téren. A résztvevőket számos helyi étellel és itallal,
Vagyis kenyérből, halból és borból nem lesz hiány hétvégén Pakson, ahol nemcsak enni-innivalóval készülnek a szervezők, hanem mozgási lehetőségekkel is: Akinek nem lenne elég a Csík zenekar szombat esti koncertje, az benevezhet az MVM Paksi Atomerőmű közreműködésével már másodszor elrajtoló Atomfutásra, amely egy maratoni felkészülő verseny. A futás kedvelői 13 versenyszám közül válogathatnak, a 0-tól 8 éveseknek kiírt 600 méteres távtól a „brutálATOM”-ig, amely egy 7 kilométeres akadálypálya vízzel, sárral és meredek emelkedőkkel. Ennél sokkal könnyebb, de egyáltalán nem szokványos terepen zajlik majd a mindenki számára nyitott 31,6 kilométeres „3/4 marATOM”, amelynek útvonala szőlőkön, az atomerőmű bizonyos részein és egy templom épületén át vezet.
Időpont: 2013. szeptember 14-15.
Helyszín: Paks
Információ: www.atomfutas.hu
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez