A legegészségesebb nassolnivaló
Ha félsz, hogy az ünnepek végére nehéz lesz elszámolnod a plusz kilókkal, cseréld le a kalóriadús harapnivalókat spanyol olívára.
Az spanyol olíva fogyasztása különleges ízén túl, nem elhanyagolható élettani hatásai miatt is előnyös. Antioxidánsainak és 77 % fölötti telített zsírsav-összetételének köszönhetően igazán egészséges étel, amely alakod megtartásában is segít. A többi nassolnivalóval ellentétben 100 grammonként csak 150 kalóriát tartalmaz, vagyis 7 olíva bogyó elfogyasztása csupán 37 kalóriát jelent. Jótékony hatással van az idegrendszerre, erősíti a vérerek falát és magjainak mélytisztító hatása miatt fogyasztása a gyönyörű bőr biztosítéka.
Sokan gondolják, hogy az olíva kimondottan nyári finomság, pedig téli étrendedet is fel tudja dobni. „Fontos, hogy télen, amikor kevesebb zöldséghez jutunk, se feledkezzünk meg a megfelelő vitamin és rostbevitelről. Ebben segíthet a spanyol olíva, ami alapvetően egy E-vitaminban és olajban gazdag, frissítő gyümölcs. Télen a szervezetünk is jobban raktároz ezért nem szabad túlzásba vinni a nassolást. A kalóriaszegény olíva viszont ilyenkor is bátran fogyasztható” – hangsúlyozta Dusa Fanny táplálkozási tanácsadó.
A spanyol olíva az ünnepi menü mellé is jól illik. Hozzávalók sokaságával lehet kiegészíteni, ráadásul rövid idő alatt készíthetsz egészséges, mégis nagyon ízletes és különleges finomságokat belőle. Íme néhány, a karácsonyi fejtörést megkönnyítő recept.
Tapas fekete olívabogyóval és fehér csokoládéval
Hozzávalók
• 150 gr. fekete, spanyol olívabogyó
• 75 gr fehér csokoládé
• egy csipet friss kakukkfű
• egy csipet rózsabors
Elkészítés
Tedd a fekete olívát és a felkockázott fehér csokoládét egy tányérra. Felszolgálás előtt szórd meg rózsaborssal és kakukkfűvel. A könnyű és egészséges desszert pár perc alatt elkészül.
Kacsamell olajbogyóval
Hozzávalók 4 személyre
• 2 kacsamell
• 15 szem óriás magozott spanyol olíva
• 3 hagyma
• 1 muskotályos bor
• 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
• só és bors
Elkészítés
Rombuszt formázva ejts vágásokat a kacsamell bőrén. Sózd, borsozd. Egy serpenyőben olajon mindkét oldalát pirítsd aranybarnára úgy, hogy a hús belseje rózsaszín maradjon. Vedd ki a húst a serpenyőből. Az olajbigyókat vágd négy darabba. A hagymát hámozd, és szeleteld fel. A hagymát abban az olajban pirítsd, amin a húst kérgezted, majd locsold borral és add hozzá az olajbogyókat. Főzd 2-3 percig.
Tálalás
Szeleteld fel a kacsamellet, és főtt hagymával, olajbogyóval tálald.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez