A legfinomabb téli krémlevesek
A hideg téli napokon semmi sem esik olyan jól, mint egy testet-lelket átmelegítő, forró krémleves, amely különleges, finom, egészséges, és gyorsan elkészíthető. Ha még nincs ötleted, összeállításunkból válaszd ki a heti kedvencedet és irány a zöldséges.
1. Mentás zöldborsó-krémleves
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó (konzerv/fagyasztott)
1 kisebb póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor menta
2 dkg vaj
2 evőkanál kókuszzsír
1 dl főzőtejszín
1 l zöldségalaplé
só
őrölt fehérbors
szerecsendió
A vajat és a kókuszzsírt felhevítjük, majd hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt póréhagymát, üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a zöldborsót is. Alaposan összekeverjük, megszórjuk őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval, majd felöntjük a zöldségalaplével (lehet leveskocka). Ezután sózzuk, felforraljuk, majd takarékon addig főzzük, míg a borsó megpuhul. Amikor a borsó már puha, levesszük a tűzről, és belecsipkedjük a mentaleveleket. Ezután botmixerrel pépesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és már tálalható is.
2. Gyömbéres sütőtök-krémleves
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök megtisztítva
2 evőkanál olaj/kókuszzsír
2 evőkanál friss reszelt gyömbér
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1,2 liter zöldségalaplé
só
bors
Az olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért. Összeforgatjuk a kockákra vágott, megtisztított sütőtökkel, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára főzzük kb. 20 perc alatt. Ha megpuhult a sütőtök, összeturmixoljuk, és pirított kenyérkockákkal vagy pirított tökmaggal tálaljuk.
3. Fehérboros zellerkrémleves
Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
30 dkg zeller
1 nagyobb krumpli
1-1 csipet őrölt koriander, római kömény, gyömbér, szerecsendió
1 dl fehérbor
1,5 dl főzőtejszín
só
bors
A vajon a fokhagymát megfuttatjuk, a megtisztított és kockára vágott zöldségeket átforgatjuk, kicsit pároljuk, a tüzet takarékra vesszük, fűszerezzük, és annyi folyadékkal felöntjük, ami éppen ellepi. Ha minden megpuhult, a fehérborral felöntjük, és ha kell, kevés folyadékkal pótoljuk, 2-3 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, visszatesszük a tűzre, felmelegítjük és már tálalható.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez