A só színe mától fekete
Egészségesebb, mint a hagyományos asztali és az íze is sokkal különlegesebb. Váltsd le a fehéret feketére!
A fekete sót, amit szikla sóként vagy kala namakként is ismernek, közép Indiában bányásszák. Ez a finomra őrölt, rózsaszín-szürkés só ásványi anyagokban gazdag, íze leginkább a tojás ízére hasonlít, ami miatt tojás helyettesítésére is használható. Füstös, jellegzetes zamata kiemeli az ételek ízét. A fekete só leginkább az olajban sült ételek és saláták ízesítésére a legideálisabb. Ajánlott magas vérnyomású emberek számára és a kevés sót fogyasztók étrendjébe, mivel nem növeli a vér nátrium tartalmát. A szélszorulás és a gyomorégés enyhítésére is gyakran ajánlják. Beszerezheted a bio webáruházakban, fitotékákban és sóbarlangokban. Ha megvan, próbáld ki vele az alábbi receptet.
Kozák saláta Oroszország
Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 10 dkg cékla, 10 dkg burgonya, 10 dkg savanyú káposzta, 10 dkg uborka, 1 paradicsom, 1 kis csokor petrezselyem, néhány salátalevél
Az öntethez: 2 ek salátaolaj, 1 ek citromlé, 1 ek mustár, 3 dl joghurt, csipet bors, fekete só
Mosd meeg a zöldségeket, a burgonyát, a zellert és a céklát pedig főzd héjában. Még melegen hámozd meg őket, majd ha kihűltek, kockázd fel mindegyiket. Tisztítsd meg a sárgarépát és párold puhára egészben. Ha kihűlt, ezt is vágd kockákra. Mosd meg az uborkát és kockázd fel a többi zöldséggel azonos nagyságú darabokra. Rendezd salátalevelekkel bélelt tálra az így előkészített zöldségeket és a savanyú káposztát, majd öntsd le az egészet a hozzávalókból kikevert öntettel, és paradicsomkarikákkal, petrezselyem-levelekkel díszítve tálald.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez