A spenót, mint ősi praktika
Emlékszel Popeye-re? És arra emlékszel-e, hogy a fickó vérszegény, vitaminhiányos vagy satnya lett volna, mint egy párolt spenótlevél? Nem véletlen.
Ásványi anyagokban, rostokban, vasban, kálciumban, magnéziumban gazdag, bővelkedik B-, C- és K-vitaminban. A máj egyik fontos méregtelenítője.
Ha ínygyulladásod van, vagy vérzik az ínyed, akkor az vagy ásványanyag hiány jelent vagy baktériumos túlterheltséget a szájüregben. Ilyenkor a megszokottnál többször fogyassz nyersen vagy összeturmixolt állapotban spenótot. Persze csak mértékkel, mert a nap szintű bevitel (magas oxálsav tartalma miatt) kőképző hatással lehet epédre és vesédre.
A népi gyógyászatban jártas fogorvosod is ajánlhatja, mert korábban alkalmazták a kellemetlen szájszag enyhítésére, köszönhetően annak, hogy klorofill tartalma nyersen pozitívan hat ezen tünetre. esetén is táplálj „zöldet”, a lényeg, hogy ne idegenkedj ettől a magyar konyha által is közismert és elismert növényről. Készíts belőle főzeléket, mártást, salátaként is ideális meglocsolva kis ecettel, borssal.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez