A tökéletes pogácsa receptje
A pogácsa az a ropogtatnivaló, aminek elkészítése látszólag egyszerűbbnek tűnik, mint az egyszeregy, viszont ahhoz, hogy tökéletes állagát, lepirult, ropogós tetejét és hívogató illatát elérjük, a rengeteg gyakorlás mellett tudnunk kell a recept minden csínját-bínját – oda-vissza, álmunkból felriasztva. Édesanyám megosztotta velünk széles e világon híres receptjének legapróbb részleteit is.
Amire szükséged lesz:
- 25-30 dkg Ráma margarin
- 25-30 dkg trappista sajt
- 30 dkg liszt
- 1 pohár tejföl
- 2+2 tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor
- só
Első lépés: A liszt és sütőpor keverékét morzsold össze a margarinnal.
Második lépés: Adjuk hozzá a reszelt sajt „jó felét”, tejfölt, kettő tojás sárgáját és (a szakácsnő, aki határozottan nem én vagyok, külön kérésére kihangsúlyozva) egy lapos evőkanálnyi sót. A legtöbb recept ízlés szerinti sót ír, ami gyakorlatlan háziasszonyként (az már én lennék) a sűrű, sötét erdőbe vezet. Gyúrd össze a hozzávalókat, amíg egy ragacsos, de nem vészesen ragacsos masszát nem kapsz.
Harmadik lépés: A tésztát pihentesd hűtőben, 3-4 órán keresztül. A legideálisabb, ha este elkészíted a tésztát, hűtőbe teszed, majd reggel sütöd ki. Ha erre nincs időd, megteszi a 3-4 óra is.
Negyedik lépés: A hűtőből kivéve, gyúrd át a tésztát egy picit, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtsd. Tetejét kend meg a maradék két tojás sárgájával és szórd meg gazdagon a maradék reszelt sajttal.
Ötödik lépés: Pogácsaszaggatóval szaggasd ki vagy csöröge vágóval (fogalmam sem volt, hogy létezik ez a kifejezés, tehát a lényeg, hogy valami élessel) darabold fel. Lisztezd be a pogácsaszaggatót vagy a csöröge vágót is, hogy a tészta biztosan ne ragadjon a fémhez.
Hatodik lépés: Vajazott, lisztezett tepsiben vagy sütőpapíron, 180 fokon süsd 25-30 percen keresztül.
A férfiak amint megérzik az illatát, verekedni fognak érte.
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez