A tökéletes salátaöntet
Ha fejedben van a tökéletes vinaigrette elkészítési módja, nem ronthatod el egyik salátát sem.
A franciák tudják, milyen a tökéletes saláta: zöldek, válogatva, nyakon öntve vinaigrettetel. Nem vásárolgatnak előre legyártott cukros ízű dresszingeket, a salátaöntet porokat csak hallomásból ismerik, és joghurtot sem öntenek a friss zöldségekre. Egyszerűen csak elkészítik a verhetetlen mixtúrát, a legjobb arányokkal. Olívaolaj, ecet, fokhagyma, só, bors – semmi ördöngősség.
A legjobb, ha nem salátakészítéskor kapkodsz, hanem előre legyártod a vinaigrettet, hogy aztán már csak rá kelljen öntened a salátára. Kövesd útmutatónkat, és biztosan sokan rákérdeznek majd, mitől ilyen ínycsiklandozóak a salátáid!
Az olaj
A sima, extraszűz olívaolaj nem jó a készítéshez, mert a hűtőben hamar megdermed. Ezért 50-50% arányban használj extraszűzet és valamilyen lazább olajat. Például dió, mogyoró, szőlőmag, vagy avocado olajat. 3 rész olajhoz kell 1 rész ecet, ez a titkos arány.
Az ecet
Használd a legjobb minőségű ecetet, és itt most nem a 20 %-os háztartási ecetsavra gondolunk! Alma-, bor-, sherryecet a legjobb választás. Csöppents hozzá kevés balzsamecetet is, de ne vidd túlzásba, mert túl domináns lesz az íze.
Így készítsd el
Egy kövér gerezd fokhagymát hámozz meg, majd nyomd szét. Tedd bele a zúzott fokhagymát egy tálba, majd sózd, borsozd és cseppents hozzá néhány csepp friss citrom levét. Add hozzá a jó minőségű ecetet, és keverd össze mindezt. Lassan öntheted az olajat is, és kevergesd finoman az így kapott folyadékot. Nne ijedj meg, külön fog válni kicsit. Öntsd egy jól zárható üvegbe a vinaigrettet, és tedd hűtőbe. Két-három hétig simán eláll, de, ha nagy salátás vagy, gyorsan el fog fogyni.
Ez az egyszerű, de nagyszerű mixtúra minden salátaféle ízét kihozza, legyen az jégsaláta, madárbegy saláta, endívia vagy rukkola. A vinaigrette új dimenziókat nyit meg a salátafogyasztásban. Máris lecserélheted a hízlaló krumplit és a rizst is, köretnek jöhetnek a zöldek, a fent öntettel.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez