Amit a velencei borokról tudni érdemes
Veneto tartományában évente termelt 2 millió liter mennyiséget meghaladó D.O.C és D.O.C.G. minőségjelzésű borok több mint 75%-a a világpiacon kerül eladásra.
A régió - folyamatos küzdelem és lemondások árán is - igyekszik megtartani az élénk külkereskedelemmel szerzett vezető szerepét, és ha lehet, még tovább növelni az exportra szánt bormennyiséget, akár új kereskedelmi kapuk megnyitásával is. A tartomány történelmét tekintve ez nem újdonság: a Velencei Köztársaság kereskedői már a középkorban is messze földön híresség tették az akkoriban "Vino de Venegia", azaz Velence bora néven emlegetett italt.
Veneto tartomány borai egy régi hagyomány könnyedségét és frissességét szimbolizálják. Olaszországot régen Enotriának, vagyis a bor földjének nevezték. Ez a megnevezés akár manapság is érvényes lehetne, hiszen Olaszország, Franciaországgal és Spanyolországgal együtt a világ legfontosabb termelőinek egyike.
Minden olasz tartomány, Valle d'Aostától Szicíliáig, jelentős bortermelést tudhat magáénak. Közöttük abszolút élen jár Veneto a bor mennyiségét (több mint 8 millió hektoliter) és a legtöbb D.O.C. minőségű bor előállítását tekintve, ami az összolaszországi termelés majdnem 20 %-át adja.
E kettős vezető szerep a hagyományokban gyökerezik, és évről évre egyre erősebb lesz annak a folyamatos kutatómunkának köszönhetően, ami a bort a szőlőtőkétől az asztalig kíséri. A kiváló minőség a szőlőtőkék közt születik, a hordókban érik meg, míg végül az asztalra kerül, ideális esetben a helyi tipikus ételek kísérőjeként. A borkészítés nem kizárólag termelő tevékenység, hanem egy olyan folyamat, amely szorosan kötődik a termőföld, a szőlőnövény, a szőlőfajták tulajdonságainak ismeretéhez. A szőlő érését lépésről lépésre figyelemmel kísérik, a szőlőfajták kiválasztásától a permetezésen át egészen a szüretelésig.
A szüretelés után a figyelem az erjesztési, az érlelési és a finomítási vagy pezsgősítési, végül pedig a palackozási folyamatokra összpontosul. Mivel a venetoi bor már több mint egy évezrede fontos kereskedelmi árucikk, a termelők állandó kutatómunkára és újításokra kényszerülnek, hogy megtarthassák a kiváló minőséget.
A venetoi borok sokasága hűen tükrözi az elmúlt évszázadok során kiforrott ízvilágot. A könnyed, gyümölcsös és friss borok ideális kiegészítői az egészséges és modern életmódnak. A tartomány időjárási adottságai, gazdag földjei és különleges szőlőfajtái teszik lehetővé számos pezsgő és aszúbor készítését, amik a desszertek vagy egy kellemes, baráti társaságban eltöltött este tökéletes kísérői.
Nem hiányozhatnak a testes vörösborok sem, amelyek húsételekkel fogyasztva páratlan kombinációt alkotnak. A venetoi borok legfőbb tulajdonsága a változatosság: mind a fehér, mind a vörös borok palettáján, mind a pezsgők és desszertborok között olyan ritkaságokra lelhetünk, amik még a hozzáértők számára is élményt jelentenek. Minden bor magában rejti Veneto földjének illatát, zamatát és ízvilágát.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez