Az idei VinCE legjobb pillanatai
Bevizsgáltuk a bevizsgált borok seregszemléjét, és idén sem akartunk hazamenni a vasárnap esti zárásig.
A pénteki szakmai napon nemcsak a borászok voltak hiánytalanul jelen, de a parkett is tele volt a szakma krémjével. Szakácsok, mixerek, sommelier-k, étterem tulajdonosok, kritikusok. Mintha a villányi birtok udvarán sétálgatna, Bock Józsi bácsi mindenkinek köszönt, aki szembe jött. „Villányban” egyébként a kelleténél is nagyobb volt a tömeg, mert a borvidék átköltözött abba a kisebb terembe, ahol eddig Eger „raboskodott”. Természetesen most is akadtak önjelölt szakértők, akik már a folyosón érezték a fahordók illatát, de azért összességében az az érzése volt az embernek, hogy Európa egyik kiemelt bormustráján vesz részt.
Lássuk, számunkra mi jelentette a fénypontot az idei VinCE hétvégén, ahol 160 kiállító és 1000 bor mutatkozott be!
Fotó: diningguide.hu és Boutiq’Bar
Csúcsital
Zwack & Soda, Zwack Sour, Zwack & Negroni, Budapest Mule – mindegyik név mögött egy-egy különleges koktél-kreáció rejtőzik, amelyeket Nagy Zoltán (fent jobbra), a Boutiq’Bar világhírű koktélkeverője álmodott meg. Csütörtökön egy exkluzív bemutató keretében kóstoltuk meg az egyedi Unicumos koktél-költeményeket. Ez volt a legjobb, ami az Unicummal történt azóta, hogy egy éve bevezették az Unicum Szilvát. Zoli remek érzékkel nyúlt a karakteres italhoz, és mámorító koktélokat tette elénk. Kedvencünk a frissítő Zwack Soda lett, amelynek receptjét el is kértük: Tegyél egy long poharat a vendéged elé, és készítsd el abban az italt. Önts bele 4 cl Unicum Szilvát, 2 cl lime-lét, 15 cl cukorszirupot, 2-2 hasítás narancs- és citromhéjat, majd egy keverőkanállal zúzd össze az összetevőket. Pótold a jeget és öntsd föl szódával. A díszítéshez használj uborkát és menta csúcsot.
Csúcsbor
Rengeteg szép nagyborral találkoztunk idén is a seregszemlén. Ez évi kedvencünk az egri Kőlyuk pincesorról érkező, az Egri Borászati Klaszter csapatában kiállító Demeter Csaba vörös cuvée-je, az XY 2009 lett. Lehet, hogy még mindig az aszalt szilva ágyon, tölgyfahordókban érlelt Unicum hatása alatt álltunk másnap, amikor Csaba kitöltötte rubin színű borát, de rögtön elvarázsolt a szilvalekvár és a fahordó pörköléses aromáinak találkozása a merlot-ból, cabernet franc-ból és kékfrankosból készített XY-ban.
Csúcspillanat
Főztek már számos hírességnek a maláj királytól a Guns and Roses rockegyüttesig. Egy Bocuse d’Or bajnok halszakértő, egy hentes, aki többek között Kevin Costner kaliforniai éttermében is dolgozott, egy szósz- és levesbűvész, aki Franciaországban, Szingapúrban és Dubaiban szerzett tapasztalatot és egy fűszermániákus, aki egy távoli norvég tájon, növények közt nőtt fel – ők mindannyian megjárták már a Michelin-csillagos konyhákat és saját éttermeik megnyitásán gondolkodtak, amikor találkoztak és sokkal jobb ötletük támadt. Megalapították a Flying Culinary Circus formációt, a világ egyetlen utazó szakácsbandáját. A fiúk a záró napon a budapesti közönséget kápráztatták el, és megmutatták, hogy a nem mindennapi attrakcióval elkészült fogásaik ízletesek is.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez