Caipirinha
Ebben az italban ott van a nyár itala.
Mielőtt rátérnénk, mi is az a Caipirinha, tegyünk egy kis kitérőt Brazília felé. Brazíliáról elsőnek természetesen mindenkinek a foci és a romantikus-sírós-összeesküvéses sorozatok jutnak eszébe, de sokunknak ismerős lehet egy italról is. Brazília nemzeti itala a Cachaca.
Ez az ital ugyanúgy cukornádból készül mint a rum, csak némileg más eljárással. A cachaca a cukornád kisajtolt levéből készül, amit többször lefőznek, majd a lepárlást követően kész a brazil különlegesség. Európában a Brazíliában őshonos rákféléről elnevezett Pitu a legismertebb Cachaca féle. Ezt a trópusi különlegesség koktélunk alapja. A Caipirinha magyarra fordítva a "földművesek itala".
Összetevők: 1 lime, 4 cl Cachaca vagy Pitu, 1-1,5 teáskanál barna cukor
A megmosott és 8 egyenlő darabra vágott lime-ot tedd egy whiskys (old fashioned) pohárba. Szórd meg a cukorral, és egy tömőfa segítségével nyomkodd ki a lime levét. Amikor a cukor kezd feloldódni, töltsd meg a poharat tört jéggel és öntsd fel a Cachacával. Díszítsd lime-szelettel és kínáld rövid szívószállal. Ha az ital túl "karcos", akkor a Cachacát helyettesítsd fehér rummal vagy vodkával, ez esetben caipirissimát és caipiroskát készíted. Variálhatsz bármilyen gyümölcslé hozzáadásával, a lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez