Csodás sütik diabéteszeseknek is
Tonkababbal ízesített keserűcsokoládé mousse és rózsaeszenciával ízesített málnabelső – ezekről már a cukorbetegeknek sem kell lemondani.
Egyre nagyobb igény alakult ki az utóbbi években ezek iránt az édességek iránt, hiszen ma Magyarországon 2,5-3 millióra becsülik azok számát, akiknél már kialakult a diabétesz vagy a betegség előszobájában vannak, még ha nem is tudnak róla. A cukormentes, csökkentett kalória és szénhidrát tartalmú termékek nem csak azoknak lehetnek érdekesek, akik ebben az egyre gyakoribb betegségben szenvednek, hanem azoknak is, akik csak egyszerűen szeretnének odafigyelni az egészséges táplálkozásra.
A Radisson Blu Béke Hotelben található nagy múltú Zsolnay Kávéház cukrászmestere olyan újabb cukrászati termékekkel rukkolt elő, amelyek a modern kor kihívásainak megfelelően cukor felhasználása nélkül készülnek, ugyanakkor a megtévesztésig hasonlítanak hagyományos társaikra.
A sütemények elkészítése során Bechmann György cukrászmester és csapata nyírfacukrot, mandula vagy mogyorólisztet használ úgy, hogy közben az esztétikai és íz élmény nem csorbul. Ha a széles kínálat láttán nem tudnál választani, akkor a kalória és szénhidráttartalom pontos feltűntetése is segítségedre lesz. Hosszas munka után született meg az a hat desszert, amely ezeknek az elvárásoknak megfelel, és méltó tagja lehetnek a Zsolnay Kávéház széles repertoárjának.
Mandulaliszttel és vajjal gyúrt omlós tészta, amelyet négy féle erdei gyümölcsből álló fűszeres öntettel sütnek, tálaláskor pedig egy könnyű krémsajtkupolával egészül ki.
Madrigál
A sültvajas, mogyorólisztes könnyű piskóta alapon klasszikus, tonkababbal ízesített keserűcsokoládé mousse található, amelyet a végén vékony étcsokoládé köpennyel vontak be.
Feketeerdő torta
Hagyományos desszert, amely csokoládés piskótát, meggy és cseresznyepálinkás vaníliakrémet tartalmaz.
Csokoládé paradoxon (fent balra)
Ebben a desszertben három különböző csokoládét használnak meglehetősen szokatlanul. Elsőként étcsokoládéval vonják be a ropogós kukoricapelyhet, a lágy krém fehércsokoládéból készül narancs- és fahéjízesítéssel, a díszítéshez pedig tejcsokoládét használnak, amihez sót, mogyorót és kakaóbab töretet adnak.
A Rózsa szíve (fent jobbra)
A kókuszos tésztán egy olyan könnyű, friss, ugyanakkor savanykás joghurthab található, amelyben rózsaeszenciával ízesített málnabelsőt rejtettek el.
Élj a mának! – hirdeti a sütemény, nem véletlenül. Mandarinos piskótán mogyoró és mandarinkrém található, amely valójában egy Baileys belsőt rejt. A meglepő íz élményt pedig egy csokoládéköpeny fogja közre.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez