Epres-csokis pite recept
Ha szeretnénk felidézni a tavaszt, a nyarat, a kellemes időt és a felhőtlen mindennapokat, akkor jó ötlet lehet egy olyan receptet választani, amihez epret kell használnunk, hiszen ennek köszönhetően könnyedén a hamarosan érkező évszakokban érezhetjük magunkat. Bár az eperszezon sajnos még várat magára, nyugodtan használhatunk fagyasztott epret, vagy konzervet is az eperhab elkészítéséhez, tavasszal pedig ismét elővehetjük a receptet, melynek köszönhetően egy egészen ínycsiklandó süteményt fogunk készíteni.
Tészta hozzávalók:
220g liszt
10dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
1tojás sárgája
Fél doboz tejföl (kicsi)
3 evőkanál holland kakaópor
Az összetevőket helyezzük egy keverőtálba, majd alaposan gyúrjuk össze. A tejfölt a tészta lágyságának mértéke szerint adjuk hozzá. Ha a tészta összeállt, nyújtsuk ki, és tegyük piteformába. Szurkáljuk meg villával, majd helyezzük 220 fokos sütőbe
Csoki mousse hozzávalók:
3 tojássárgája + 1 egész tojás
40g cukor
140g étcsoki
300g tejszínhab
6g zselatin
Vízgőz fölött egy fém keverőtálban kevergessük addig a tojássárgákat, az egész tojást és a cukrot, amíg éppen, hogy meleg lesz, majd keverjük robotgéppel addig, amíg langyosra hűl. Szintén vízgőz fölött, vagy mikróban olvasszuk meg a csokit, és adjuk a tojásos-cukros keverékhez, a tejszínt pedig felverve forgassuk ezekhez. A zselatint keverjük el 3 kanál hideg vízzel, majd mikróban forraljuk fel, és adjuk hozzá a tejszínes keverékünkhöz, majd öntsük a tésztára, és tegyük hűtőbe, míg meg nem dermed.
Eperhab hozzávalók:
30 dkg eper
fél citrom leve
10 dkg porcukor
2 evőkanál víz
1 csapott teáskanálnyi zselatin
2 dl habtejszín
Az epret egy turmixgépben pépesítsük össze, majd adjuk hozzá a cukrot és a frissen facsart citromlevet. A tejszínt verjük fel addig, amíg nem teljesen kemény, azonban sűrű, habos lesz az állaga, majd adjuk hozzá az eperpürét. A zselatint keverjük el 3 kanál hideg vízzel, majd mikróban forraljuk fel, és adjuk hozzá a tejszínes keverékünkhöz. Az elkészült eperhabot adagoljuk a pite többi részére, majd helyezzük hűtőbe egy fél órára.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez