Ha ősz, akkor csakis sütőtök
Az ősznek van egyfajta varázsa. A természet ilyenkor teljesen megváltozik. Barnába, és sárgába borul minden. Ilyenkor a legjobb bebújni az ágyba, egy forró teával a kezünkben, és elolvasni egy könyvet. Ami viszont ennél is jobb, az a sütőtök mindenféle formában való fogyasztása. Legyen szó levesről, süteményről, köretről, vagy csak simán megsütve, jöhet bármennyi mennyiségben.
Íme három ínycsiklandozó sütőtökös receptet, amiket bármikor nagyon könnyen, pillanatok alatt el tudtok készíteni.
Tejszínes sütőtökkrémleves
Bátran mondhatom, hogy az ősz egyik legnépszerűbb étele a sütőtökkrémleves. Nem szokványos az íze, picit édeskés, de bármikor feldobhatod egy kis pirított kenyérkockával, szerecsendióval, és akár gyömbérrel is. Ami pedig a legjobb, hogy a megmaradt sült tökből is elkészítheted ezt a szuper finom levest.
Hozzávalók:
1 db nagy sütőtök
2 dl főzőtejszín
2 db húsleveskocka
1 l víz
1 gerezd fokhagyma
1 db kisebb vöröshagyma
1 teáskanál só
1 késhegynyi bors
1 késhegynyi szerecsendió
1 késhegynyi gyömbér
evőkanál olaj
Elkészítési idő: 35 perc
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, és felvágjuk kisebb kockákra. A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzá adjuk a sütőtököt, és kevergetés mellett két-három percig sütjük. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérrel, zúzott fokhagymával. Felöntjük vízzel, és belemorzsoljuk a leveskockát. Lefedve 15-20 percig főzzük. Amikor a tök puha lesz, akkor botmixerrel pépesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, és megvárjuk, amíg rottyan egyet a tűzön, majd le is vesszük. Ízlés szerint megszórhatjuk pirított tökmaggal.
Sajtos sütőtökös rizottó
A sütőtökös rizottó a kellemes, és krémes állaga miatt, bármikor megállja a helyét köretként, de egytálételként is egyaránt.
Hozzávalók
20 dkg sütőtök
20 dkg rizs
8 dl víz
5 dkg parmezán
2 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1.5 dl fehérbor
1 db vöröshagyma
1 db leveskocka
1 mokkáskanál kakukkfű
bors
só
zöldfűszerek
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, felkockázzuk, majd megfőzzük, vagy puhára sütjük. Leszedjük a héját, és még melegen szétnyomkodjuk. A kétféle hagymát apróra felvágjuk, majd forró olajon megpirítjuk. Hozzá adjuk a rizst, és kevergetés mellett megsütjük. Majd felöntjük borral, amikor az magába szívja a rizs, több részletben hozzá adagoljuk a vizet. Belemorzsoljuk a leveskockát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd szórunk hozzá kakukkfüvet. Kis lángon, többször megkeverve puhára főttük körülbelül 15 perc alatt.
Hozzáforgatjuk a sütőtököt, és a vajat, majd még forrón parmezánnal, és zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.
Sütőtökös muffin
Amerikában természetesen már nagyon régóta kedvenc a sütőtökös muffin, nálunk azonban csak nemrég lett nagyon közkedvelt ez az édesség az illatos, puha, és izgalmas ízvilága miatt. Ne aggódj azonban, nem kell várnod Halloweenig ahhoz, hogy elkészíthesd ezt az ínycsiklandozó finomságot, mert ha van maradék sült tököd, pillanatok alatt végezhetsz vele, hiszen csak össze kell keverni a hozzávalókat, és kész is. Díszítésként mázzal, tejszínnel, csokival még felturbózhatod.
Hozzávalók:
25 dkg sütőtök
15 dkg liszt
15 dkg barnacukor
8 cl olívaolaj
2 db tojás
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéj
1 csipet só
Előkészítési idő: 45 perc
Elkészítés:
Meghámozzuk, kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk a tököt, majd 200 fokon megsütjük, pürésítjük, és hagyjuk kihűlni. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat, és a kihűlt tökpürét. Egy másik edényben összekeverjük a száraz alapanyagokat, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat, és a csipetnyi sót. Beleforgatjuk a sütőtökös keverékhez, és simára dolgozzuk a masszát. A muffinformát kibéleljük papírformákkal, és beletöltjük a masszát. Arra azonban ügyelj, hogy csak háromnegyedig töltsd meg, mert a a muffinok sülés közben megfognak emelkedni. Előmelegített sütőben, 190 fokon sütjük, kb. 20 percig. Miután kész lett, megvárjuk míg kicsit kihűl, és csak utána szedjük csak ki a formákból. Cukorral megszórva tálaljuk.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez