Hétvégi sütemény: Dobostorta
A dobostortát Dobos C. József pesti cukrászmester alkotta meg 1884-ben. Célja az volt, hogy a kor elmaradott hűtési technikái ellenére is olyan süteményt hozzon létre, ami sokáig tárolható.
Legelőször 1885-ben mutatta be a Budapesti Országos Általános kiállításon. Kóstolói között szerepelt I. Ferenc József és Erzsébet királyné. Egyedinek számított a csokoládés vajkrém, amivel készítette, és a tészta masszája is. Az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki tévedésből só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. Dobos Beutazta egész Európát, hogy mindenkivel megismertesse remekművét, ám a receptet nem adta ki senkinek sem. Végül 1906-ban , mikor visszavonult, odaadta a receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek.
Az eredeti recept szerint 1 db 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótaalap. 6 tojássárgáját össze kell keverni 5 dkg porcukorral. 6 tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 5 dkg porcukorral, majd összekeverjük a kikevert sárgáját 10 dkg liszttel valamint 3,5 dkg olvasztott vajjal.
A krém elkészítéséhez szükség van 4 db egész tojásra; 20 dkg porcukorra; 23,5 dkg teavajra; 3,5 dkg szilárd kakaómasszára; 1,7 dkg vaníliás cukorra; 3,5 dkg kakaóvajra és egy tábla csokoládéra. A 4 tojást és a 20 dkg porcukrot gázon felverjük, és ha már meleg, akkor a gázról levéve kevergetjük, amíg ki nem hűl. A teavajat jól kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az olvasztott kakaót és kakaóvajat, a felmelegített, puha állapotban lévő tábla csokoládét, és összekeverjük. Ezután hideg tojásos masszával összeöntjük,és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a 6. lapot pedig dobos cukorral, és 20 részre vágjuk a tortát.
Ma már az egész világon ismerik a Dobostortát, és az eredeti recept publikálása óta 100 különböző variációját megalkották. 2017-ben Magyarországon miniszteri rendeletben határozták meg a torta összetételét és alakját: „kör alakú torta, amelyben öt Doboslap között Doboskrém található. A Doboslap és a Doboskrém közel egyenlő vastagságú. A Dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített Dobostető alkotja.”
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez