Szódavíz a kezdetektől napjainkig
Magyarország a szódavíz hazája. Jedlik Ányos már 1828-ban felfedezte a készítés módját és az üdítő víz népszerűsége azóta töretlen.
Jedlik 1841-benhozta létre az első szódavízgyártó üzemet, így a szóda, a szikvíz, a szúrós víz esetében hungarikumról beszélhetünk. A szóda nagynyomású széndioxiddal telített víz, kiváló szomjoltó, önmagában és szörppel kevert formában is. Nekünk a szóda pótolhatatlan fröccs adalék, igazi kis gyöngyöző csoda. Kezdetektől napjainkig a szódavíz gyártási technológia is nagyot fejlődött, és ma már vannak olyan technológiák (például a Ronaqua különböző műszaki megoldású és kivitelű gépei), amelyek biztosítani tudják az igény szerinti mennyiségű, mindig hideg és friss szódavizet.
A szódás vízautomaták néhány fős cégeknek, nagyobb irodáknak, üzemeknek és családi háztartásoknak is nagy hasznára lehet.
Vízautomatáik többféle műszaki megoldással készülnek. Az egyik típus minden alkalommal pohárnyi mennyiséget készít. A másik megoldás esetén igény szerinti mennyiségű szóda vehető ki, az egy óra alatt felhasználható mennyiséget a gép hűtőkapacitása határozza meg. A harmadik megoldásban az óránkénti elvétel mennyiségét többszörösére növelik, az átfolyó rendszerű hűtés és a jégakkumulációs rendszer alkalmazásával.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez