Hol érdemes mostanában jóllakni?
Egy vidéki, egy budai zöldövezeti és egy pesti belvárosi helyszín került föl a kihagyhatatlan tavaszi gasztrocélpontjaink listájára.
Ízletes utazásunkat kezdjük most hétvégén a Rákóczi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardonban, ami nemcsak mint szórakozóhely, de mint számos izgalmas fogás lelőhelye is ismert. Papas konyhájában vékony a pizzatészta és a spanyol sonka, de vastag a húspogácsa a hamburgerben és a tortilla a rostonsült csirke körül.
Ám ami a legszenzációsabb, az kétségtelenül hétvégén kerül a pöttyös abroszra. Szombaton-vasárnap 11 és 18 óra között 3490 Ft-ért a kedves vendég – aki jobban teszi, ha a családját is hozza – kap 2 liter levest, 1 kg rántott húst vagy sajtot és zöldséget fele-fele arányban, valamint kilónyi köret és 50 dkg savanyúságot. Én tavaly kipróbáltam, és biztos, hogy idén is már első alkalommal ott leszek, mert ekkora adag minőségi alapanyagból készülő vasárnapi ebédet még a nagymamámnál sem tesznek elém.
A változatosság kedvéért a követő hétvégén a csillagos ég alól egy ötcsillagos szállodába tenném át az asztalom. Április 8-án nyílt meg az ÉS - Magyar Vendéglő és Pecsenyesütöde, amelyet a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal (Pierrot, 21, Pest-Buda, Spíler) közösen hívott életre a Kempinski Hotel Corvinus Budapest. Ijesztően hangzik? Nem az, mert a luxusszállodában egy nyitott, laza koncepciójú étterem kapott helyet, ahol a klasszikus főételek 2980 Ft-tól („szalontüdő” nyelvből perecgombóccal) 4840 forintig (pirított libamáj burgonyapürével és almával) rendelhetők, de a házi BBQ szósszal szervírozott steakek közül is ehetünk egy 48 órán át marinált sertésbordát 4000 alatt.
Ezekből a fogásokból érezhető, ami a megnyitón kóstolható is volt: miért kéne választani, amikor olyan sokszínű a gasztronómia? Az ÉS-ben nem kell igazodni a hagyományos étkezési szokásokhoz. A hármas tagolású étlapra kerültek megosztható („for sharing”) ételek, az Osztrák-Magyar Monarchia tipikus fogásai, valamint grillhúsok is. Mindezt izgalmas bor- és kézműves sörválaszték teszi teljessé, mert az ember (főleg a hozzám hasonló) szeretheti a bort is ÉS a sört is.
Mivel ez év tavaszán a Stílusos Vidéki Éttermiségiek Villányban gyűlnek össze, május 4-én én is arra felé venném az irányt. A gasztromozgalom küldetése, hogy az éttermek széles körben ismertessék meg magukat és főztjüket Magyarország közönségével és megmutassák, Budapesten kívül is remek éttermek várják a vendégeket. A Baranya megyei helyszínen a Borzsongás kísérőrendezvényeként 11 híres magyar vidéki étterem jön a hegyhez, vagyis a villányi dűlők tövébe. Ekkor minden a helyi borról és a hozzájuk igazított ételsorokról szól.
Az esemény látogatói a nap végére elmondhatják, hogy egy ültőhelyükben végigkóstolták az országot. És olyan éttermek finomságait ízlelték, mint az Anyukám Mondta (Encs), a Chianti (Veszprém), az Ikon (Debrecen), az Imola Udvarház (Eger), a Mandula Étterem és Bor Bár (Villány), a Manga Gasztronómiai Műhely (Etyek), a Nomád Hotel (Noszvaj), a Rosinante (Szigetmonostor), a Viator Apátsági Étterem (Pannonhalma), a Walter Vendéglő (Perbál) és a mozgalomhoz újonnan csatlakozott balatonszemesi Kistücsök Étterem. A konyhafőnökök a kóstolók kínálása mellett 25 perces bemutatófőzéseket tartanak.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez