Így gyógyít a hagyma
A közhiedelemmel ellentétben, nem feltétlenül unja az életét az, aki hagyományos magyar ételeket fogyaszt. Sőt!
Számos olyan, hagyományos alapanyagunk van, ami gyógyító hatásáról is ismert. Lássuk azt a két összetevőt, amellyel a legtöbb magyar recept kezdődik!
Pirospaprika
Hagyományos ételeink szinte elképzelhetetlenek enélkül a fűszernövény nélkül. Az a tény azonban kevésbé közismert, hogy a manapság termesztett darabok nagy részének színvonala jócskán alulmúlja a klasszikus minőséget. A tömeges igénynek köszönhetően ugyanis a két fő paprikatermelő tájegységünkön (Szeged és Kalocsa környékén) feladták a hagyományos módszereket, így a kézi munkaerő elhagyása nyomán szinte teljesen odaveszett a korábbi, kiemelkedő minőség. Bár a paprika hírneve jelentősen megromlott, még mindig az egyik legismertebb magyar növényként ismerik a külföldi piacokon. Büszkének is kell lennünk rá, hiszen nem csupán ételeink csípős zamatát köszönhetjük neki, hanem egy sor egészségügyi probléma hatékony enyhítésében is segítségünkre lehet:
Fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, segítve ezzel az emésztést. Külsőleg alkalmazva a reumatikus fájdalmak kiváló ellenszere, ráadásul a migrént és a torokfájást is enyhíti. Tisztítja a légzőszervrendszert, így a légúti megbetegedésben, a hurutos köhögés csillapításában is segíthet. A benne található kapszaicin bizonyítottan zsírszövet- és vérzsír-szint csökkentő hatású. Erről a vegyületről mára az is bebizonyosodott, hogy képes megtámadni a rákos sejtek mitokondriumát, így ártalmatlanítva a károsodott sejtet.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez