Indiai ízélmények
Ha szereted az indiai konyhát, azért, ha még nem próbáltad, akkor azért kell mindenképpen kipróbálnod az alábbi ételeket. Az indiaiak szeretnek változatos fűszerezésű és állagú ételeket készíteni, ezeket az ínycsiklandozó falatokat pedig kár lenne kihagynod. Ha igazán bátor vagy, te magad is nekiveselkedhetsz otthon, ha ennél kényelmesebb vagy, akkor irány felfedezni a város legjobb indiai éttermét! Aztán mi is kérjük a tippeket, hogy mit hol érdemes megkóstolni!
1. Töltött paratha: A parathát főként reggeliként fogyasztják, India északi részén. A lepényhez hasonló tésztát gyakorlatilag bármivel megtöltheted, a karfioltól kezdve, a burgonyán, a sárgarépán, a tojáson, a hagymán át, egészen a darált húsos töltelékig. Többnyire vajjal, túróval vagy csemege uborkával tálalják. Kevés olajon meg is lehet pirítani a parathát. Ha ezt fogyasztod reggelire, garantált, hogy nem csak délig tartó lendületet kapsz.
2. Masala dosa: A dél-indiaiak körében népszerű dosa egy papírvékony palacsintát jelent, mely rizstésztából és lencséből készül, mikor töltelékként burgonya kerül bele, akkor válik masala dosává. A nemzeti kedvencnek számító étel különféle chutney-kkal és sambharral is tálalható.
3. Sarson ka Saag: Az elképesztően népszerű zöldséges főzelék a mustár leveléből és különféle fűszerek hozzáadásával készül. Téli étel, melyet legtöbbször kukoricás kenyérrel szolgálnak fel vagy makki di rotival (indiai kenyér), ezen felül az indiaiak előszeretettel fogyasztanak a fogás mellé ghit, vajat, zöld chillit és nyers hagymát.
4. Sertés vindaloo: Az Indiai nyugati partjairól származó curry-s étel rendkívül csípős, készítsd fel az ízlelőbimbóidat egy igazán tüzes élményre, ha ezt a fogást választod. A savanykás vindaloo ízét legjobban a rizs és a leveles, zöld saláta emeli ki leginkább.
5. Bhapa Ilish: Ez a bengáli különlegesség a híres hilsa halfajtából készül, melyet savanykás mustárpasztával és zöld chillivel párolnak meg. A halak kedvelőinek kihagyhatatlan!
6. Tandoori csirke: A roston sült csirkemellet joghurtban és fűszerekben kell pácolni sütés előtt. Nevét a tandoorról, a hagyományos indiai kemencéről kapta.
7. Hyderabadi Biryani: Ez az étel basmati rizsből, különféle fűszerekből és bárányhúsból (csirkével is helyettesíthető) készül.
8. Gajar ka Halwa: Ez a puding-szerű édesség hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Reszelt sárgarépából, tejből és cukorból készül, és nem hiába egyre népszerűbb Észak-Indiában. Szárított gyümölcsökkel a legfinomabb, készülj fel rá, hogy ha egyszer megkóstolod, biztosan repetázni fogsz belőle.
9. Jalebi: A sort szintén egy desszerttel zárjuk, mely, az előzőhöz hasonlóan, hidegen és tűzforrón is isteni. Az ínycsiklandozó édesség egy sült fehér lisztes tésztából készült tekercsből áll, cukormázzal a tetején. Az eredmény egy ropogós és lédús finomság.
Ugye, hogy Te is kedvet kaptál egy kis indiaihoz?
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez