Kis spanyol konyhakalauz
Ha Spanyolországba készülsz, vértezd föl magad a hispániai konyha alapételeinek ismeretével.
Ahogy a magyart, úgy a spanyol gasztronómiát sem lehet egységesen kezelni. Külön kell választanunk a tájegységek konyháját, így a nemzeti konyhán belül valójában egyszerre több mint egy tucat tájegységet különböztethetünk meg. Ezek közül a legjelentősebbek a madridi és aragóniai, a baszk, a toledói és a katalán. A klasszikus mediterrán környezetben érdekes színfolt a jelentős mór hatás.
Természetesen az eltérő éghajlati adottságok jelentősen befolyásolják a különböző tájegységek étkezési szokásait. Így a belső, száraz területek, a part menti mediterrán, és az észak-nyugati már-már óceáni éghajlatú területek között hatalmas különbségek vannak.
Mediterrán ország lévén a spanyolok is később kelnek, később ebédelnek, vacsoráznak. Ennek megfelelően akár éjfélkor is vacsorázhat egy spanyol család. A húsok között a disznó igen közkedvelt, ami a mór uralomnak köszönhető. A disznó mellett a birka és a bárány (egészben, nyárson), a marhahús,
a borjú és a csirke használata az elterjedt.
Spanyol sajátosság az olívaolaj használata is. A világ olívaolajának majdnem a felét előállító országban szinte mindenhez használják. Legkedveltebb fűszerek a fokhagyma, a bors, a sáfrány, és a fűszerpaprika (különösen a spanyol pirospaprika, a pimenton). A savanyúságok terén is nagy a sokszínűség. Salátáikban az uborkán, paprikán és a paradicsomon kívül karfiolt, rizst, és különböző gyümölcsöket is felhasználnak.
Klasszikus spanyol ételek
Leghíresebb levesük, a hidegen és kenyérmorzsával tálalt gazpacho. Bár két egyforma gazpacho nem létezik, de funkciója mindenhol ugyanaz. Felfrissítsen és étvágyat csináljon. | |
Népszerűek az egyszerű egytálételek, a cocidok. A paella mellett Spanyolország nemzeti ételének is tekinthetjük. Bár leginkább az aragóniai és északi területeken elterjedt, egyre inkább népszerű mindenhol. | |
A már említett paella viszont a tengerparti régió, ezen belül is a valenciai térség tipikus étke. A csirkeszárnnyal és tenger gyümölcseivel készült egytál étel alapja a paella rizs és a zöldségek. | |
Spanyolországban járva kötelező kipróbálni a tapast. Általában már este fogyasztják vacsora előtt, étvágygerjesztőként. Lényegében bármilyen húst, leginkább tengerieket használnak fel hozzá. |
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez