Limonádé minden mennyiségben
A megfelelő folyadékbevitelről mindig gondoskodnunk kell. Az ásványvíz és teák mellett az egyik nagy kedvenc továbbra is a limonádé, amely nemcsak kiváló szomjoltó, de egészséges gasztronómiai élvezet. Az ital, amely a 11. század óta Európában is ismert és elismert, ma már számtalan változatban fogyasztható és a lehetőségek tárháza végtelen.
Az alaprecepthez 3 hozzávaló elengedhetetlen: víz, cukorszirup és citromlé. A cukorszirup elkészítéséhez használhatsz a kristálycukornál egészségesebb alternatívákat is, mint például mézet, nádcukrot, barnacukrot, fruktózt vagy xilitet. Egy bögre vízben főzz fel egy bögre cukrot (tehát az arány minden esetben 1:1), majd alaposan hűtsd le! A cukorszirupot érdemes előre, nagyobb mennyiségben elkészíteni, ugyanis hűtőben hónapokig eltartható. 1-1,5 liter limonádé elkészítéséhez legalább 3 citrom kifacsart levére lesz szükséged és tádámm.. máris kész a hagyományos recept. De mivel a változatosság gyönyörködtet, összegyűjtöttük az 5 legkülönlegesebbet.
1. Gyümölcsös
A gyümölcsös limonádéban az a jó, hogy rengeteg lehetőség közül válogathatsz az aktuális hangulatodnak megfelelően. Miután kiválasztottad az aznapi kedvenc gyümölcsödet (akár frissen, akár fagyasztva veszed), egy kis részét tedd félre, a maradékot turmixold le! Add egy citrom reszelt héját, 1-2 dl cukorszirupot és 3 citrom kifacsart levét a püréhez. Egy kancsó aljába dobáld bele az apróra vágott, félretett gyümölcsöket és öntsd fel hideg szódavízzel felhígított gyümölcslével. Nekem az erdei gyümölcsös és a sárgadinnyés az abszolút kedvencem.
2. Mentás
A mentás limonádé, a Mojito alkoholmentes kistestvére, a legtökéletesebb üdítő a kánikulában. Enyhén fanyar ízű, emésztést segítő, élénkítő és lúgosító ital, amely a nők és férfiak körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Az igazi ízélmény eléréséhez, a gyümölcsös verzióhoz hasonlóan a mentalevelek egy részét (kb. 1 marék) célszerű összeturmixolnod, majd 1 citrom és egy lime reszelt héjával összekeverned. Ezután jöhet a szokásos rituálé: kancsó aljába fekteted a megmaradt mentaleveleket, kockára vágott citrom és lime szeletekkel, beleöntöd 2-2 kifacsart citrom és lime levét, 1-2 dl cukorszirupot, végül pedig a hideg szódával felhígított mentapürét. Annyira finom, hogy abbahagyni esélytelen.
3. Bazsalikomos-uborkás
A bazsalikomos-uborkás limonádé az igazi ínyencek frissítője. Elkészítésében célszerű eltérni a hagyományos változattól, ugyanis ehhez a szénsavmentes verzióhoz meleg vízre lesz szükséged. A könnyebb elkészítés érdekében fogj egy lábast, amibe szórj egy jó nagy marék bazsalikomlevelet szárastól, mindenestől. Önts rá egy bögre cukrot és egy törőfa segítségével nyomkodd össze a cukrot a levelekkel. Hámozz meg egy közepes méretű kígyóuborkát és uborkagyalu segítségével nagy részét aprítsd bele a lábasba és öntsd fel 1,5-2l meleg vízzel. Egy kanállal alaposan keverd össze a lábas tartalmát, hogy a cukor feloldódjon, és innentől kezdve türelem. Miután lehűlt a zöldséges nedűnk, ízesítsük facsart narancs és citromlével, majd szűrjük le egy nagyobb kancsóba, díszítsük a poharakat bazsalikommal és vékony uborkaszeletekkel. Megérte a fáradságot, ugye?
4. Fűszeres
A konyhaszekrényben meglapuló fűszerek megfelelő keverékével igazán egyedi, csípős-fűszeres limonádét készíthetsz. A még meleg cukorszirupba szórj 1-1 teáskanál gyömbért, chilit, fahéjat és őrölt szegfűszeget, majd miután kihűtötted, facsarj az egyveleghez citromot, lime-ot ízlés szerint (de 3-nál ne kevesebbet), és öntsd fel jó hideg szódavízzel. A kancsót díszítheted citrom és lime kockákkal, kevés reszelt gyömbérrel, valamint fahéj darabokkal; és már kész is ez a szemet gyönyörködtető, idegnyugtató és érrendszert tisztító afrodiziákum, amely a szervezet védekezőképességét is serkenti.
5. Levendulás
Ki ne imádná ezt a szemet gyönyörködtető, stresszoldó, isteni illatú apró virágot? Nyakunkon a levendulaszezon, úgyhogy itt az ideje, hogy kipróbáljunk egy újabb csodálatos receptet, amihez csak 7-8 szál levendulaszárra lesz szükséged. A levendula száráról lemorzsolt pici virágokat szórjuk a még meleg cukorszirupba, és hagyjuk állni egy jó fél óra hosszat. Közben facsarjunk ki 2 citrom és 2 lime levét (bár sokan a narancsra esküdnek), öntsük a leszűrt sziruphoz, majd hígítsuk hideg szódavízzel, szénsavmentes ásványvízzel.
5+1. Tuti tipp:
Ha tovább szeretnéd bolondítani a recepteket, fagyaszd le tartóban az apróra vágott vagy pürésített gyümölcsöket, zöldségeket, vagy magából az italból egy keveset; hogy a sok-sok színes és ízletes jégkockának köszönhetően limonádéd ne vizesedjen el. És ha van otthon, kínáld tarka szívószállal, masnis befőttesüvegben.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez