Málnás fehér csokoládés tart
Ez a sütemény olyan elegáns, csajos, kifinomult, hogy mindenki elámult tőle, amikor egy születésnapi rendezvényre vittem magammal. Imádom, hogy a kész pite egy „üres vászon”, amit gyönyörűen lehet díszíteni. A fehércsoki-krém édességét a rejtett málnazselé réteg szépen ellensúlyozza. Hetekig tudnám enni ezt a sütit!
Hozzávalók (1 db 20 cm-es piteformához):
Tészta:
200 g liszt
2 evőkanál barnacukor
6 g sütőpor
150 g vaj
1 tojás
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
Málnazselé:
150 g fagyasztott málna
30 g cukor
4 g pektin
Fehér csokoládé ganache:
250 g fehér csokoládé
150 g habtejszín (min 20%-os)
liofilizált málna por (színezéshez)
A málnazseléhez a fagyasztott málnát felforrósítjuk, mikor csípősen meleg (épp hogy bele tudjuk dugni az ujjunkat) a pektinnel elkevert cukrot hozzáadjuk, jól elkeverjük és forrásig melegítjük. Egy 16 cm-es tortaformát/edényt kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük a zselét és mélyhűtőben kifagyasztjuk.
A tésztához a lisztet, cukrot, sütőport, sót és citrom reszelt héját összekeverjük. Majd a vajat apró kockákra vágva hozzáadjuk és morzsás állagúra gyúrjuk a többi hozzávalóval együtt. Végül a tojás hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle és kb. egy órára a hűtőbe helyezzük pihenni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát pihentetés után 0.5 cm vastagra nyújtjuk és a piteformába helyezzük. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, majd babbal feltöltjük és igy sütjük meg kb. 10-15 perc alatt. A babos nehezék azért szükséges, hogy szép egyenletesen tudjon megsülni. Mielőtt a krémmel megtöltenék a tésztát, kihűtjük.
A krémhez a tejszint felforraljuk és az apró kockára tördelt csokoládéra öntjük, addig kevergetjük míg teljesen egynemű krémet nem kapunk. Végül egy kis finomra őrült liofilizált málna porral szint adunk neki.
A kihűlt tésztába helyezzük a kifagyasztott málnazselét, majd ráöntjük a fehér csokoládé krémet. Egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Másnap ízlés szerint díszítjük.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez