Michelin-csillagos séfünk most neked főz
Tanulj egy igazi legendától! Európa egyik legizgalmasabb kreatív szakácstehetsége, Marc Fosh látott vendégül mallorcai éttermében.
A séf
Marc Fosh egyike Anglia legsikeresebb kulináris export cikkeinek. Karrierjét 17 évesen kezdte a londoni Greenhouse étteremben, ahonnan a Michelin-csillagos Chelsea Roomba igazolt. 1991-óta Spanyolországban él és dolgozik, itt fejlesztette ki sajátos stílusát, amelynek lényege, hogy konyhájában csak friss és minőségi alapanyagok kerülnek feldolgozásra jókora kreativitással fűszerezve. Ennek eredményeként Marc 2002 óta az első és egyetlen angol séf, akit Spanyolországban jutalmaztak Michelin-csillaggal.
Az étterem
Nemrég Palma Mallorcán jártunk, és természetesen kipróbáltuk Marc éttermét, a Simply Fosh-t. Előételnek dinnyével kínált füstölt lazac szerepelt a napi menüben, ami mellé bébi paradicsom és currys olajjal locsolt friss saláta került a tányérra. A főfogás zöldbabos, szárított paradicsomos sólet volt egy omlósra párolt, zeller pürés marhával, amely úgy adta meg magát a villának, mintha sosem lett volna egy darabban. A desszert hármas tagolásban érkezett, de együtt remek negyedik ízt adott – a pisztácia parfé, sáfrányos körte és tonkabab fagylalt harmóniája vitathatatlanul az ebéd csúcspontja volt. Ahogy a vendégtérről, úgy a konyháról is elmondható, hogy modern, de egyszerű. Fosh tiszta kombinációkból épít felejthetetlen ízeket.
SIMPLY FOSH: Carrer de la Missió, 7A – Palma, MALLORCA - ESPAÑA 07003, TEL.: +34 971 720 114
www.simplyfosh.com
Fotó: Buglya Gergely
A recept
Pikáns citromfüves répaleves
Hozzávalók (6 adaghoz)
• 600 g felszeletelt répa (de lehet sütőtök is)
• 1 közepes hagyma
• 4 kanál olíva olaj
• 1 teáskanál enyhe curry por
• 1 liter csirke alaplé
• 150 ml kókusztej
• felaprított citromfű szál (ami helyettesíthető lime levéllel is)
• 1⁄2 zöld citrom leve
• 2 kanál frissen aprított koriander
• só és bors ízlés szerint
Elkészítés
1. Aprítsd fel a hagymát egy elektromos aprítóval (Marc a Braun Multiquick 7 vezetéknélküli készüléket ajánlja), majd fonnyaszd meg olíva olajon.
2. Dob hozzá a szintén felaprított répát és citronfüvet és óvatosan keverd bele a curryt és az alaplét. Körülbelül 15 perc főzés szükséges ahhoz, hogy a répa megpuhuljon.
3. Ekkor mehet bele a kókusztej, a korriander és a citromlé, valamint a sózás és borsozás.
4. Befejező lépésként jöhet a konyhai gépünk botmixer része, amellyel a levest a kívánt állag eléréséig turmixolod. Tálaláshoz csurgass rá kókusztejet és szórd meg korrianderrel.
Ha valami nem volt világos, nézd meg itt, Marc hogy csinálja.
Az eszköz
A Braun Multiquick 7 Cordless a Braun első vezeték nélküli kézi mixere. Ergonomikus kivitelének és a vágóeszközök széles választékának köszönhetően hamar a séfek kedvence lett, és most már hazánkban is bárki kipróbálhatja kedvenc receptjeinek elkészítése közben. A vezeték nélküli megoldás azt jelenti, hogy könnyedén mozoghatsz a konyhában, nem kell a vezeték hosszával kalkulálnod, ha helyet változtatsz a tűzhely, a munkapult és a mosogató között.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez