Miért szeretjük a diót?
A dió napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend - a különböző olajos magvakkal egyetemben. Már Hippokratész is ír a dió egészségünkre gyakorolt kedvező hatásairól. Mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót, hogy miért is szeretjük.
A növények közül kiemelkedő fehérje forrásnak számít. A B6 vitaminnak tökéletes természetes forrása többek közt a búzacsíra, a mandula, a mogyoró és a teljes kiőrlésű gabonák mellett. A B6-vitamin az egyik legszorgalmasabb vitaminunk.
Tudtad, hogy legalább 100 különféle feladatot lát el? Többek közt az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Hiányában pedig fáradtság, levertség és ideggyengeség lép fel. Egy felmérés szerint a nők fele nem jut hozzá a napi ajánlott mennyiségű B6-vitaminhoz. A fogamzásgátlót szedő nőknél ez az arány még magasabb. Már kisebb mértékű hiánya is növeli a szervezetben a homocisztein szintet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. Súlyos B6-vitaminhiány tüneteként bőrbetegségek jelennek meg, dermatitis és acne jellemzően. Az idegrendszerre is hatással van, ezért a bőrtünetek előtt álmatlanságot, depressziót és esetenként görcsrohamokat lehet megfigyelni. A B6 vitamin mellett az E-vitamin tartalma is szót érdemel, ami az egyik legjelentősebb antioxidáns hatású, zsíroldékony vitaminunk. Képes az öregedést késleltetni, valamint hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagokból, mint például a cigarettafüstből származó méreganyagoktól. Védi a szív-és érrendszert is, valamint alkalmas a Parkinson-kór kezelésére és az Alzheimer-kór lefolyását is befolyásolja. Ásványi anyagok közül a kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és káliumot tartalmaz.Bőségesen van benne élelmi rost is, ami többek közt jótékonyan hat az emésztőrendszerünkre
A diófélék: - ezek közé szokás sorolni a következőket: mogyoró, pisztácia, fenyőmag, kesudió, makadámdió, mandula, földi mogyoró - magjának 100 grammjában sok zsiradék van: jobbára egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (főleg olajsav, illetve omega6 és omega3 zsírsavak), míg telített zsírsav nem számottevő arányban (4–16%-ban) fordul elő bennük. Az érelmeszesedésben fontos szerepű koleszterin azonban hiányzik belőlük. Megemlítendő növényi szterin tartalmuk, melyek haszna egyebek között az, hogy akadályozzák a koleszterin felszívódását. Értékes beltartalmi összetevőik révén kedvezőek a vérzsír-szintek rendezésére, védenek a szívkoszorúér-betegségek ellen, rendszeres fogyasztásukkal csökkentjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egyes források a diót - a többi csonthéjassal együtt, mint a mogyoró, mandula - afrodiziákumként tartják számon. Fogyasztása elősegíti a szellemi munkát, valamint csökkenti a depresszió kialakulását. Nem árt tudni azt is, hogy kalória tartalma nem csekély, de fent felsorolt jótékony hatások miatt azért kár lenne kihagyni az étrendünkből. A mértékletes, rendszeres fogyasztása mindenképp egészségünkre válik! A mérték napi 1 marékot jelent.
Felhasználása: A legelterjedtebb a desszertekhez, süteményekhez való felhasználása, de jó tudni, hogy nemcsak az édes ízzel párosítható. Hideg vagy meleg gabonafélékhez, vagy húspótlóként tésztákhoz, fasírthoz, salátákba vagy zöldséges ételekhez is felhasználhatjuk. A reggeli gabonakásához is adhatunk belőle darált vagy aprított formában. Tehetjük desszertekben gyümölccsel vagy joghurttal, vagy önmagában tápláló rágcsálnivalónak is fogyaszthatunk 1-1 marékkal. A dióból készült hidegen sajtolt olajat érdemes kipróbálnunk - kevésbé elterjedt, mint az olíva, pedig beltartalmi értékei igen kiválóak. Íze karakteres, ami különösen alkalmassá teszi egyes ételek ízesítésére. Jól illik egyes édességek tésztájába keverve (pl. palacsinta, császármorzsa, piskóta), valamint hozzáadhatjuk mártásokhoz, szószokhoz és főzelékekhez is. Salátaszószokban jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal, mint a gyümölcsecet és a balzsamecet. Roston sült húsokhoz utólagos ízesítéshez, valamint rövid ideig sütött húsok sütéséhez olíva olajjal elkeverve pikáns ízt kölcsönöz a sülteknek. Jól illik nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz is, kifejezetten aromás íze pikánsan megfűszerezi ételeinket. A galambhegysalátához és a céklához illik a legjobban. A konyhán kívül kozmetikai célokra is alkalmazható: a dió olajat kiszáradt, berepedezett bőr felpuhítására alkalmazhatjuk, jól felhasználható masszázsokhoz vagy ajakápolóként is. A diót körülvevő belső burokból, olívaolajjal felfőzve pedig hajolajat készíthetünk, ami fényes, sötét barnás színt kölcsönöz a hajnak.
Kiss-Dalmadi Mariann - dietetikus
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez