Paleo csörögefánk
Ugye Te is emlékszel nagymamáink egyik kedvencére, a finom és ropogós csörögefánkra? Rég kóstoltad, és szeretnéd elkészíteni Te is paleo diétás kivitelben? Ne aggódj, egyszerű dolgod lesz. A különbséget pedig senki sem veszi majd észre! Igazi kalóriaszegény, tápláló finomság az édesség szerelmeseinek!
Hozzávalók (4 adag):
A tésztához
- 3 db tojás
- 20 dkg kókuszliszt
- 1 ek. rum (vagy ecet)
- 1 ek. nyírfacukor
- 3 ek. kókusztej
- só
A sütéshez
- 3 dl kókusz olaj
A tálaláshoz
- 2 evőkanál nyírfacukor (porrá őrölve)
Elkészítés
- A tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, és szórunk rá egy csipet sót.
- Mellészórjuk a lisztet, és hozzátesszük a tejet, valamint a rumot és a nyírfacukrot. A rum megakadályozza később az olaj felszívódását, úgyhogy nem érdemes elhagyni.
- Jó tíz perces munkával nagy gombóccá gyúrjuk a tésztát. Amennyiben ragadna, lisztet, ha kemény lenne, kis tejet teszünk hozzá.
- Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, és letakarjuk. Magára hagyjuk jó 30 percre.
- Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét pedig egy vagy két helyen bemetsszük. Bátran nyújtsuk papír vékonyra, ugyanis így lesz igazán ropogós kisütve!
- Forró olajba tesszük, úgy, hogy az a fele, ami a deszkán volt a nyújtáskor, felülre kerüljön.
- Pár percig hagyjuk, majd megforgatjuk, és a másik oldalát is arany barnára sütjük.
- Még forrón megszórjuk porrá őrölt nyírfacukorral, és azonnal tálaljuk.
Lekvárral, vagy lekvárhabbal mártogatva ajánljuk.
+ Lekvárhab egyszerűen:
Hozzávalók:
- 6 db tojásfehérje
- 25 dkg lekvár/dzsem
- 22.5 dkg vagy nyírfacukor (porrá őrölve)
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beletesszük a porrá őrölt nyírfacukrot, majd apránként a lekvárt is belekeverjük.
- Félretesszük hűlni, de közben többször megkeverjük, és kész is a habkönnyű finomság.
Bakos Szintia
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez