Rántott hús legek: pizza méretű és negyvenezer forintos bécsi szeletek
Miként készítik, mit igyunk mellé, kik a rokonai, mekkora a legnagyobb és mennyi fogy belőle? A bécsi szeletet mindenki ismeri, de legtöbben még nem elég közelről. Aggódniuk nekik sem kell, mert Bécs idén nyáron is tud újat mutatni – ráadásul Budapesten!
Vagyis a legfontosabb kérdés, hogy hol keressük az eredetit, amikor nem Bécsben járunk, eldőlt: a bécsi sztárséf, a Michelin-csillagos Christian Petz receptje alapján készített változatokat ugyanis az Ötkertben is meg lehet kóstolni 2013. június 24. és július 7. között. De mielőtt megízlelnéd a pesti klub és étterem á la carte ajánlatát, olvass tovább, hogy felkészülten érkezz a kulináris továbbképzésre.
Minden, amit tudni akartál a bécsi szeletről
A Wiener Schnitzel eredetéről megoszlanak a vélemények, annyi azonban biztos, hogy borjúból készítik és ropogósan, aranybarnára sütve a legfinomabb.
A Figlmüller étterem 34 cm-es mega változatából
Annyi azonban bizonyos, hogy a bécsi konyha klasszikus fogása, a Wiener Schnitzel eredetileg 100 napos borjú húsából készül, amelyet liszttel, tojással és zsemlemorzsával panírozva vaj és olaj keverékében aranybarnára sütnek. A jó minőségű sertéshúsból készült változatát a szigorú osztrák és német szabályozás miatt kizárólag a ’Schnitzel bécsi módra’, vagy ’Bécsi szelet sertésből’ néven szerepelhet az étlapon. A Figlmüller étterem azonban bizonyította, hogy ez a változata legalább annyira finom, a rajongók miatt egy év alatt 250 000 szeletet reprodukálnak a 34 centiméteres óriásszeletből, miközben éves zsemlemorzsa felhasználásuk eléri a 250 tonnát! Ha számításba vesszük, hogy az osztrákok évente 66,4 kg húst fogyasztanak, ez egyáltalán nem meglepő.
A bécsi szelet elkészítési módja szintén változatos, a panírba eredetileg parmezánt reszeltek, míg mára a kókuszos, kukoricapelyhes, vagy magokkal dúsított változata is elterjedt. A bécsi konyha reformalakja, Christian Petz Michelin-csillagos séf pedig olyan formában tálalja éttermében, hogy mind a hagyományoknak, mind a mai fogyasztók ízlésének kedvezzen. A klasszikushoz egy könnyű, uborkás burgonyasalátát kínál, az élményt pedig izgalmas előétellel és desszerttel kombinálja. A sztárséf a Bécsi Idegenforgalmi Hivatal vendégeként személyesen ad majd precíz instrukciókat a hazai kollégáknak mielőtt visszatér messze földön híres éttermébe a Badeschiff Holy-Molyba.
Ha Bécsben jársz, Itt keresd a tökéletes bécsi szeletet:
Gasthaus Plachutta zur Oper
A bécsi konyha legnagyobb klasszikusait felvonultató, tradicionális étterem Bécs központjában.
Skopik & Lohn
A Karmelitermarkt felkapott szomszédságában, modern bistro környezetben.
Dom Beisl
A Szent István-székesegyház mögött, ahol az egyik legjobb klasszikus bécsi szeletet tálalják.
Bécs legjobb nyári gasztro programjai
Bécs messze többről szól, mint az utcai büfék császárzsömlébe csomagolt, vagy épp a világ legjobb éttermei között számon tartott, két Michelin csillagot is kiérdemlő Steirereck étteremben felszolgált Wiener Schnitzel. A belváros és a Nashmarkt éttermei, a grinzingi Heurigék és a Nussberg szőlőhegy hangulatos borteraszai mellett a kávézók, borbárok és laza hangulatú strandbárok színesítik a kínálatot.
Rathausplatz, Music Film Festival (június 29 – szeptember 1.)
A Rathausplatzon, ahol az óriásvásznon esténként koncertfilm-vetítések kezdődnek, a karácsonyi vásár helyét a város top éttermei foglalják el. Forralt bor helyett hűsítő bécsi borokat és koktélokat, a téli specialitások helyett pedig a bécsi és a további nemzetek konyháinak specialitásait kóstolhatjuk meg.
Práter
Amilyen sokszínű szórakozási lehetőségeket kínál a Práter, legalább annyi lehetőséget nyújt a gasztronómiai élvezetekre is: az egyszerű büfétől, ahol fűszeres illatú lángost vásárolhat, a bécsi virslis standon át egészen a kerthelyiséges, élőzenével és tánccal szórakoztató éttermekig. Legendás hely a Schweizerhaus hatalmas kertjével, a bécsi konyha klasszikusait kínáló Eisvogel vendéglő és a bájos Vivus Salettl, amely csúcsminőségű hazai borokkal kényezteti közönségét modern építészeti környezetben.
Bécs Múzeumi Negyede (MuseumsQuartier, vagy MQ)
Egyike a világ tíz legnagyobb kulturális városrészének, ahol nem csak nézelődni, de enni is jó. Az egykori császári lóistállók helyén, 60 000 m2-en álló, legkülönbözőbb művészeti ágakhoz tartozó létesítmények és design bútorok (az ún. Enzie-k) mellett olyan éttermek, kávézók teszik kerekké az urbánus életérzést, mint a Café Leopold (időnként saját DJ-vel), a Café.Restaurant HALLE, vagy az MQdaily – utóbbiból látható a legjobban a hatalmas tér forgataga.
További információk Bécsről
A 2013. június 27-én, az Ötkertben rendezett partin a bécsi hangzás emblematikus alakja, Peter Kruder exkluzív DJ szettel hozza el Budapestre a mindig friss zenei trendektől hangos osztrák főváros hangulatát. A kezdetben trip-hop producerként, majd a Kruder & Dorfmeister duo tagjaként legendás downtempo remixeiről világszerte ismert DJ és zeneszerző 14 éve kóstolgatja a legváltozatosabb elektronikus zenei műfajokat. Célja nem kevesebb, mint hogy minden egyes fellépésével olyan meglepetéseket vonultasson fel, amelyek a jövőbe mutatnak – sőt, képzeletén keresztül el is hozzák azt.
A programot a Kiégő Izzók csapata helyezi inspiráló vizuális környezetbe és a hazai elektronikus élet további meghatározó szereplői – Crimson, Suhaid és Grasshop is felvonulnak a pult mögött.
2013. június 27., kapunyitás 22.00-tól
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez