Sonkák, ízek, arcok
Új fogalom a gasztronómiában a bárkonyha. Ajánlatos lesz megtanulni, mit is jelent. Most adunk egy kis magyarázatot hozzá.
A Sonkaarcok bárkonyha egy igazán klassz új hely az Egyetem téren. Reggel kilenckor nyitja kapuit és azokat éjfélig tartják nyitva, csütörtöktől szombatig pedig egészen kettőig. Délben klasszikus menüt felvonultató, kétfogásos ebéddel várja az éhező dolgozókat, mindössze 950 Ft-os áron, amelyből ráadásnak egy házi limonádé is kijön, vagyis a pincér hozza ki. Nekünk – minden bizonnyal – a kedvenc péntek esti alapozó helyünk lesz.
Alig egy hónapja nyitottak, de este nyolckor teltházzal fogad bennünket a barátságos enteriőrrel kialakított gasztropub. Kellemes nyüzsgés és ultrajó zene, egyszóval minden adott ahhoz, hogy az est hátralévő részében se okozzanak csalódást. Az étlap egyszerű, de nagyszerű, semmi felesleges cécót nem tartalmaz: marhapofa, malacsült, kacsacomb káposztás-cvekedlivel, töltött káposzta és citromos csirke teljesen egészséges árakon. A hideg ízelítők pedig zseniálisak, a legjobb remekre szelt spanyol sonkaválogatások, isteni sajtok és olyan a hideg libamáj zsírjában, hogy még most is összeszorul a szívünk. Nincs mese. El kell jönni reggel, el kell jönni délben, és aztán szépen itt kell ragadni este. Nagyszerű hely, klassz arcok. Éljen sokáig a Sonkaarcok!
A konyha magas szintű minőségéért két vezető SonkaArc felel: Bereznay Tamás Executive Chef és Sarlós Papas Péter delikátmester. A két gasztronómiai szakember neve nem ismeretlen a hazai étterembe járók körében. A korábban a köztársasági elnöknek is rendszeresen főző Bereznay Tamás nevéhez – fiatal kora ellenére – izgalmas pályafutás kapcsolódik: a Nők Lapja hetente jelentkező rovatát és a Paprika TV főzőműsorait követően, sikeres szakácskönyvek (Mai magyar konyha, Főzni gyerekjáték – bevált receptek sietős anyukáknak, Mesék a konyhából, Süteményes könyv), és hasonlóan sikeres éttermek (Kárpátia, Pesti Disznó) állomásain keresztül vezetett Tamás útja a SonkaArcokig.
Sarlós Papas Péter delikátmester (Picanter Delikát) a minőségi sonka egyik legnagyobb hazai szakértője. Papas eredetileg élelmiszer mérnöknek tanult, szabadidejében pedig jazzdobosként játszik. A sonka iránti szenvedélye kapcsán bejárta egész Európát, majd egy katalán sonkamester tanítványaként bepillanthatott a sonkakészítés rejtelmeibe.
Szentesi Évi
1053 Budapest, Kecskeméti u. 2. Egyetem tér
info@sonkaarcok.hu
www.sonkaarcok.hu
facebook.com/SonkaArcok
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez