Sült csokoládékrémes tart
Csupacsoki! Csodás! Imádom a pitéket, mert olyan szépen lehet őket díszíteni és annyiféleképpen elkészíthetőek.
Ezt a sütit én így képzelem el: kint esik az eső, borús minden, én pedig szépen magam elé veszek egy szeletet ebből a töménycsokis csodából és egy lassú vasárnap reggelen egy pohár tej kíséretében álmosan megeszegetem. Így indulnak jól a borús reggelek is. Csak én és a süti! Fontos, hogy kényeztessük magunkat néha! Tegyétek meg Ti is!
Hozzávalók (1 db 24 cm-es piteformához):
Tészta:
100 g finomliszt
25 g holland kakaó
45 g porcukor
50 g kockázott vaj (szobahőmérsékletű)
30 g lazán felvert tojás (kb. fél tojás)
1 csipet só
fél teáskanál vanília kivonat vagy 1 zacskó vaníliás cukor
Csokoládé töltelék:
70 ml habtejszín (30%)
70 ml tej
25 g cukor
125 g étcsokoládé (70%-os)
50 g egész tojás (kb. 1 db)
20 g tojássárgája (kb. 1 db)
fél teáskanál vanília kivonat vagy 1 zacskó vaníliás cukor
Tükörglazúr: (opcionális)
110 ml víz
135 g cukor
47 g hollandi kakaópor
95 g habtejszín (30%)
6 g lapzselatin
Díszítés:
Gyümölcsök, mogyoró, kókusz chips, kakaópor
A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóporral és a cukorral, majd egy robotgép segítségével elegyítjük a vajkockákat benne. Mikor homokra emlékeztető állaga lesz, belekeverjük az előzőekben a sóval és vanília kivonattal kissé felvert tojást. A tésztát gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk, fóliába tekerjük és 30 percre hűtőbe tesszük. A pihentetés után gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki a tésztát 4 mm vastagra, továbbá legalább két ujjnyival nagyobbra, mint a forma, azaz kb. 28 cm-esre.
Helyezzük bele a tésztát a piteformába és nyomkodjuk a forma falához finoman, vágjuk le a kilógó széleit, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt és töltsük fel sütőbabbal, hogy szép egyenletesen tudjon megsülni. Helyezzük a 170 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Amíg sül a tészta keverjük be a krémet. Ehhez a tejet, tejszínt és a cukrot melegítsük fel egy lábosba, addig míg a cukor el nem olvad. Az étcsokoládét olvasszuk meg mikróban, vigyázva meg ne égessük. Majd keverjük össze a tejszínes folyadékkal. A tojásokat kissé verjük fel a vanília kivonattal, ezt is keverjük bele a krémbe és egy kézimixer segítségével készítsünk sima krémet.
Ha a tészta kisült, öntsük bele az elkészült krémet és tegyük vissza a sütőbe a pitét, addig míg a szélein nem kezd kissé megemelkedni. Ez kb. 25 percig tart.
Hűtsük ki a megsült tortát.
Ha szeretnénk tehetünk rá egy réteg tükörglazúrt is, melyhez a kakaóport keverjük el a cukorral, majd keverjük bele a vizet és tejszínt, folyamatosan kevergetve melegítsük az elegyet. Forraljuk fel, majd még további 1-2 percig melegitjük. A zselatin lapokat jeges vízbe áztassuk be és adjuk a forró folyadékhoz, miután levettük a tűzről azt. Botmixer segítségével tegyük teljesen simává és egy aprólyukú szűrön szűrjük át egy kancsóba. Hűtsük vissza a glazúrt langyosra és öntsük a torta tetejére. Tegyük hűtőbe megdermedni (kb. 2 óra). Díszítsük kedvünk szerint.
További finom receptekért látogass el Facebook és Instagram oldalamra.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez