Szilvás galette recept ( vegán)
Ez egy igazi őszi szupergyors és szuperfinom vendégváró sütemény! A tésztát 5 perc alatt össze tudod dobni, a belső töltelék pedig a gyümölcsök esztétikus felvágása és elhelyezése nélkül is megvan további 5 percen belül.
Évek óta szeretem a galette recepteket, legyen az sós vagy édes, rengeteg fajtát készítettem már. Azért kedvelem ezt a sütit, mert inkább a gyümölcsös desszertekért vagyok oda és ezt jól meglehet pakolni velük. Amióta vegán lettem és főként nyersen táplálkozom nem készítettem, mert a régebbi receptemben volt egy darab tojás és nem igazán kísérleteztem azzal, hogy mi fogja össze a jövőben a tésztát tojás nélkül. Most viszont inspirálódtam és el is készítettem a vegán verzióját vagyis minden állati eredetű termék nélkül! Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem lehet elrontani és isteni finom!
Összetevők a tésztához:
- 240g teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt
- 75g olvasztott bio kókuszolaj
- 3 evőkanál kókuszvirágcukor
- chia mag "tojás" (fél evőkanál chia mag beáztatva 15 percre 40ml vízbe, ez fogja majd össze a tésztánkat)
- 50 ml víz
- 1 csipet só
- 1 ,5 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 teáskanál almaecet (vagy bármilyen ecet)
- bourbon vanilia (hogy jó kis aromája legyen a tésztánknak, bátran szórjatok hozzá!)
Íme az opcióim a belső töltelékhez:
- Szilvás (fahéjjal,ánizzsal és agávésziruppal)
- Sárgabarackos (agávésziruppal)
- Sárgabarackos (kis agávészirupos szójajoghurttal)
- Körtés (fahéjjal és agávésziruppal)
- Áfonyás (csokoládéval és agávésziruppal)
- Áfonyás rebarbarás (agávésziruppal)
- Almás (fahéjjal és agávésziruppal)
- Mandulakrémes
Íme az opcióim ha sósra csináljuk a tésztát:
- Bazsalikomos paradicsomszószos
- Gombás spenótos kis növényi tejszínnel vagy növényi joghurttal
- Fűszeres padlizsános
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra.
- A tésztához való száraz összetevőket faspatulával összekeverem utána mehet bele minden ami folyékony (víz, “chia tojás”, olvadt kókuszolaj, almaecet).
- Felvágjuk a gyümölcsöket, összekeverjük a fűszerezéssel és az agávésziruppal.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire kinyújtjuk kézzel a tésztánkat kör alakúra, majd a közepébe belehelyezzük a szirupos gyümölcseinket.
- Erre ráhajtogatom a tészta szélét és már mehet is a sütőbe 17 percre!
Jó étvágyat kívánok a sütihez!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez