Szilveszteri lencsesaláta, ahogyan mi szeretjük
Kiskorunk óta tudjuk, hogy szilveszterkor és újév napján lencsét kell enni, mert szerencsét hoz, gazdagságot, egészséget; szépek is leszünk tőle és még ráadásul nagyon-nagyon finom is. De ki mondta, hogy a lencse csak leves és főzelék lehet? Ha még nem tudod mivel lepd meg újévkor barátaidat, szeretteidet, próbáld ki ezt az egyszerű, gyors, pikáns és szemet gyönyörködtető lencsesaláta receptet.
Hozzávalók:
- 1 kg lencse (száraz/konzerv)
- 6-10 tojás
- 0.5 póréhagyma (2-3 szál újhagyma)
- 5 dl tejföl
- 13 ek. majonéz
- 3-4 pár virsli
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kk citromlé
- 1 ek mustár
- 4 db tojás
- 1 csipet őrölt bors
- só ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A száraz lencsét 2 órára beáztatjuk, majd sós, babérleveles vízben (épp, hogy ellepje) puhára főzzük. Közben a tojásokat és a virsliket is egy-egy kislábasban megfőzzük, majd lehűtjük. Amíg a lencse fő, összekeverjük a tejfölt a majonézzel, a mustárral, a citromlével, a borssal, a sóval és a cukorral. A hagymát vékony karikákra szeljük és enyhén besózzuk, a petrezselymet és a virsliket felaprítjuk és a majonézes öntethez adjuk. Miután a lencsét megfőztük, leszűrtük és kihűtöttük, a majonézes, petrezselymes, hagymás, virslis öntettel óvatosan összekeverjük; a tetejét petrezselyemmel, zöldségekkel és cikkekre vágott kemény tojásokkal díszítjük.
Tipp1: A legfinomabb, ha egy nappal fogyasztás előtt készítjük el, hogy igazán összeérjenek benne az ízek.
Tipp2: Fogyasszuk köménymagos pogácsával, vagy friss, ropogós bagettel.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez