Téli melengető-gyógyító leves
Téli melengető-gyógyító karfiol- és zellerkrémleves, cheddarsajt fánkokkal
Összetevők
- 1 db kisebb karfiol rózsáira tépkedve
- 1 cs zellerszár kockázva
- 1 fej vöröshagyma kockázva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 500 ml zöldségalaplé
- 400 ml tej
- 200 ml tejszín
- só, bors, szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem lapos nagyleveleű
- 100 g cheddarsajt
- 80 g liszt
- 50 g vaj
- 100 ml hideg víz
- olívaolaj
- 2 db tojás
Elkészítése
- Előmelegítem a sütőmet 220 fokra. A leveshez felaprítom a hagymát, összezúzom a fokhagymát, felkockázom a zellerszárat, és rózsáira szedem a karfiolt. Egy ek. olajon először megpirítom a hagymát, majd rádobom a zúzott fokhagymát végül a zellert és a karfiolt. Pár percig összepirítom őket. Majd felöntöm a zöldségalaplével és a tejjel. Puhára főzöm a zölsdégeket, ízesítem frissen őrölt szerecsendióval, sóval és borssal. Egy robotgéppel pépesítem, krémesítem (prosnyasztom) a levesemet, ha szükséges átszűröm én kétszer tettem ezt, mert úgy szeretem, ha selymesen lágy. Ezután kicsit visszateszem a tűzre és tejszínt adok hozzá. Szőlőmagolajjal meglocsolom és petrezselyemmel díszítem.
- Amíg a levesem fő, addig elkészítem a fánkot. A vajat 1 dl vízzel megolvasztom, és hozzkeverem a lisztet. A lisztes tésztát átteszem egy keverőtálba, én a kitchen aid-be, és robotgéppel egyenként adagolva hozzákeverem a tojásokat, majd a lereszelt cheddarsajtot, ha szükséges sózom, borsozom. Két kanál segítségével kis golyókat formázok a tésztából és egy sütőlappal bélelt sütőtálcán 7-10 percig sütöm.
Egyébként a fánk receptet Anyóspajtás karácsonyi sajtpuffancs receptje alapján készítettem.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez