Vapiano nagyhatalom lettünk
Németországon kívül csak Bécsben, Stockholmban és Szöulban van négy vagy annál több tagja a láncnak, vagyis a negyedik Vapiano nyitásával Budapest előkelő helyre került az egyedi életformát kínáló franchise-on belül.
Az egyébként 130 fölötti taglétszámmal rendelkező és csak jövőre harmincnál is több étterem nyitását tervező Vapianót két német találta ki 2002-ben azok után, hogy közel húsz éves tapasztalatot szereztek a Mc Donald’s-nál. Vagyis pontosan tudták, hogy kell profin és magas minőségi sztenderdek alapján felépíteni egy láncot. A Vapiano nemcsak gasztronómiai élményeket, hanem életformát is kínál: Itt úgy érezhetjük magunkat, mintha otthon költenénk el egy ebédet, mintha a saját barátságos környezetünkben várnánk vacsoravendégeinket. Sőt – a magyar tulajdonosok elmondása szerint – az alapanyagokat is ugyanazzal a gondossággal válogatják össze, mint ahogy mi magunk tennénk azt a piacon. Bár a franchise szabályzata szerint mindent a központi elosztóból kell beszerezni, a magyar üzemeltetők kiharcolták, hogy a szükségletek 50 százalékát hazai termelőktől szerezhetik be. Így a borválasztékban is méltó helyükre kerülhettek a magyar nedűk. Mi több, egy magyar fogás is felkerült a nemzetközileg választható tésztafélék közé, így bárhol a világon lehetősége van az étteremtulajdonosnak, hogy menüjére tegye a Pollo di cremát, ami tulajdonképpen egy csirkepaprikással készült tésztaétel. Mindez azután történt, hogy a hazai fejlesztésű fogás a magyar piac legnépszerűbb tésztájává vált, maga mögé utasítva a világon legtöbbször rendelt carbonarát. (Tallinban jelen pillanatban is a magyar recept alapján és magyar pirospaprikával készülő pasta áll az eladási rangsor második helyén!) Különlegességnek számít még a hazai piacon az a kalóriaszegény (300 kcal alatti), teljes őrlésű lisztből készülő sütemény, amelyet a hölgyek (kutatások szerint a magyar vendégkör 68 százalékát ők adják) vonalaira tekintettel találtak ki. Nincs máshol bianca, vagyis fehér szószos pizza sem, mert a lánc csak paradicsomos alappal készíti ezeket az ételeket. A magyar specialitásban pizza tésztán jelenik meg az a Tacchino Picante névre keresztelt, csirkés narancsos-chilis tejfölszósz, amellyel máshol csak tésztát szolgálnak fel.
Természetesen mi is elmentünk és kipróbáltuk az új étterem kínálatát. Tudni kell a Vapianóról, hogy az általunk kiválasztott tésztafélét mindig frissen készítik – 99 Celsius-fokos vízben főzik a már előfőzött, majd kiszárított tésztákat 90 másodpercig. A rákerülő alapanyagok is a vendég szeme láttára, a látványkonyhában kerülnek a serpenyőbe, amelybe pár perc után beleforgatják a tökéletes állagú, „fogkemény” tésztát. Az ízeket tovább fokozhatjuk az asztaloknál is megtalálható friss fűszernövényekkel. Azért olyan sok utólagos bűvészkedést már az egyszerűbb receptúra alapján készülő tészták sem igényelnek, mert jól összerakták az ízeket.
Kedvencünk a ruccolás-szalámis, amelyben a két meghatározó, fűszeres és kesernyés ízének zöldség alap lé, fehér bor és pirított fenyőmag ágyaz meg. Szerettük még a Bianca Picantét, amely igazán kellemes keleti íz-világot hoz ki a kínai kel, kalifornia paprika, narancs, chili és tejföl házasításából. És nem csalódtunk a csirkepaprikás tésztában sem. Ha valaki igazi ínyencégre vágyik, feltétlen próbálja ki a fügével készülő tésztafeltétet. A salátaválaszték hibátlan (még a cézárt is úgy készítik, ahogy azt kell) és desszertért sem kell a szomszédba menni.
A 2014-ben nyíló ötödik pesti étterem már automatikusan az új megjelenést fogja kapni
Világosabb és otthonosabb lett
Sári Péter tulajdonos
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez