Mennyi a napi ajálott cukorbevitel?
Túl sok cukrot fogyasztunk, azt hiszem sokunk számára ez egyértelmű bűnözés, mégis nehezen tudunk ellene tenni. Hiába kerüljük, hiába helyettesítjük más, egészségesebb édesítőkkel (mint nádcukor vagy méz), meglepő, hogy hány élelmiszer tartalmaz és mennyi hozzáadott cukrot, a kenyértől kezdve, a joghurton át egészen a gyümölcslevekig.
Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association)ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.
A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínűségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közreműködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból.
Mint a tanulmány egyik szerzője, Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója rámutat, az utóbbi évtizedekben a feldolgozott élelmiszereknek és az üdítőitaloknak "köszönhetően" jelentős mértékben megnőtt az amerikaiak napi cukorbevitele és étrendjük kalóriaértéke. Ugyanakkor még egyetlen nagyszabású vizsgálat sem készült annak elemzésére, hogy miként hat a túlzott cukorfogyasztás a vérzsírok szintjére. Miriam Vos kollégáival 6000 felnőtt amerikait faggatott ki étrendjéről. A vizsgálat részvevőit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították.
A hozzáadott cukor kérdése...
Mint kiderült, a napi kalória-bevitel csaknem 16 százaléka származott a hozzáadott cukorból. A legtöbbet fogyasztók csoportja naponta 46 teáskanálnyi hozzáadott cukorral terhelte a szervezetét, míg a legmértékletesebbek csupán hárommal. "A hosszú távú egészségügyi hatásokat figyelembe véve az embereknek oda kellene figyelniük, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz ételük és italuk, mi több, lehetőség szerint csökkenteniük kellene a fogyasztást" - hangsúlyozta Vos.
Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) szerint a túlzott cukorfogyasztás nemcsak az elhízást "segíti elő", hanem hozzájárul a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásához is. Ennek jegyében a szervezet felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás mérséklésének szükségességére: az AHA ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez