Olajok az egészséges táplálkozásban
A növényi olajoknak számos olyan tulajdonsága van, amelyek segítenek megelőzni komolyabb betegségeket, vagy az ételek kellemetlen mellékhatásait csökkentik. Sőt, egyes olajok lassítják az öregedést.
A hasznosságukat tekintve a hidegen sajtolt olajok jöhetnek szóba, hiszen ezek azok, amelyek megőrzik a különböző vitaminokat, zsírsavakat, ásványi anyagokat.
Szezámolaj
Leginkább a magas, többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt szív- és érrendszeribetegségekben szenvedőknek ajánlott. Hosszan eltartható.
Mogyoróolaj
A mogyoróolaj leginkább a bőrre fejti ki jótékony hatását. A nagy mennyiségű E-vitamin mellett zsíros olajat, fehérjét, sokféle enzimet, mangánt, ként tartalmaz. Salátákhoz is kiváló.
Kenderolaj
A mogyoróolajhoz hasonlóan a kenderolaj is kiváló bőrbetegségek (ekcéma), viszketések megszűntetésére. Külsőleg és belsőleg is segít a betegség visszaszorításában.
Ricinusolaj
Ki ne húzná össze magát gyermekkori traumája nevének hallatára. Ez a rémésges ricinuolaj (mint ahogy minden anyuka tudja), rengeteg ricinolsavat tartalmaz, mely kiváló hashajtó szer.
Kandillaolaj
A népi gyógyászatban régóta ismert olaj kiváló vízhajtó és puffadás csökkentő hatású, jótékony hatású a bőrre, tejelválasztó és féregűző hatása is van a benne található damaszceninnek.
Szójaolaj
A rendkívül sok célra felhasználható szójaolajat leginkább hormonális eredetű rákos megbetegédesek és csökkenti a klimax hatásait. A rendkívül magas linolsav tartalma pedig a vérzsírértékre van jó hatással.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez