Paradicsom. Mire jó?
Ha valamit köszönhetünk Kolumbusznak Amerika felfedezése kapcsán, akkor az a paradicsom. Ez az univerzális zöldség lassan 500 éve pirosítja, színesíti meg életünket, a 16. századtól kezd elterjedni Európában, és lesz azóta is az egyik legnépszerűbb kapásnövény.
Alapanyaga miatt számos gyógyhatása ismert. Likopin nevű növényi festékanyag miatt remek rákmegelőző, öregedésgátló, erősíti az immunrendszert, antioxidáns.
Mint közismert, antioxidáns tartalma a szabad gyököket megköti, így azok károsító hatásait (vagyis a sejtekből való elektron kivonását) csökkenti, megszünteti.
Javítja, serkenti az emésztést, vízhajtó hatását régóta jól ismerik, fogyókúra mellett fokozottan ajánlható. A, C és K-vitamin tartalma kiváló, ez utóbbi a csontok szempontjából rendkívül fontos.
Krómtartalma a vér cukorszintjét, riboflavin tartalma migrén ellen hatásos.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez