színes karácsonyi kekszek tonkababbal
Menthetetlenül utolért a karácsonyi hangulat. Az első adventi gyertya meggyújtása pedig végképp ünnepi légkört teremtett itthon. Kaptam ajándékba múlthéten egy gyönyörű, mintás nyújtófát. Rögtön ki kellett próbálnom. A klasszikus vajas kekszeket egy kis tonkababbal dobtam fel, de legyetek bátrak, mézeskalács fűszerkeverék, fahéj, ánizs, bármit bele tehettek amit szerettek. A színeket mindig természetes ételfestékekkel varázsolom bele. Itt céklapor volt a segítésemre.
Hozzávalók (20 db kekszhez):
250 g finomliszt
130 g kockázott hideg vaj
100 g porcukor
1 csipet só
50 g tojás (kb. 1 db)
fél tonkabab reszelve
rózsaszín: 1 tk. céklapor
A tésztához a lisztet és a porcukrot keverjük összes és öntsük ki a munkafelületre egy kupacba, dobáljuk bele a felkockázott hideg vajat. Minél gyorsabb és kevesebb mozdulattal dolgozzuk el a vajat a cukorral és a liszttel. Addig vegyítsük őket, míg teljesen morzsás állagú lesz a keverék. Adjuk hozzá a tojásokat, amiben elkevertük a reszelt tonkababot és a sót. Dolgozzuk össze a vajas morzsalékkal, alkossunk belőle egy homogén, sima tésztát.
Osszuk két részre, az egyik részt színezzük meg a céklaporral a másikat pedig hagyjuk fehéren. Helyezzük a tésztákat 20 percre a fagyasztóba folpackba csomagolva.
170 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt. A tésztát nyújtsuk ki 5 mm vastagra, majd futtassuk végig rajta egyszer a mintás nyújtófát. Szaggassuk ki a kekszeket, helyezzük őket a tepsire és süssük őket 7-8 percig.
További finom receptekért látogass el Facebook és Instagram oldalamra.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez