Nem tudod még mit készíts? Ez a finom paradicsomos galette remek választás lehet, hisz minden földi jóval kínálhatod.
Hozzávalók (6-8 szelethez):
400 g paradicsom (legjobb, ha különböző méretűek és színűek)
250 g búzaliszt
50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g vaj (behűtve)
1 teáskanál só
3 evőkanál hideg víz
2-3 evőkanál tejföl (amennyit felvesz a tészta)
só
apróra tört színes bors
friss oregánó
3 evőkanál olívaolaj
A lisztbe bele kockázzuk a hideg vajat és szétmorzsoljuk benne. Beletesszük a sót, átkeverjük és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, majd legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
Amig a tészta a hűtőben pihen, a paradicsomokat előkésztjük. Kb. 1 cm-es szeleteket vágunk belőlük, majd sózzuk, borsozzuk, rácsipkedjük az oregánó leveleket és meglocsoljuk az olíva olajjal.
A tésztát sütőpapíron kinyújtjuk kb. 1 cm vékonyra, közepére helyezzük a paradicsom szeleteket (kb. a szélétől 3-4 centit kihagyva) és felhajtogatjuk rá a szélét. A felhajtott részt tojással megkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
TIPP: A kész paradicsom galette-et melegen és hidegen fogyaszthatjuk. Tálalhatjuk mozzarellával, hajszálvékony sonkaszeletekkel, olívabogyókkal, de akár pestóval is.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez