Borongós őszi napokon, ha egy kis színre vágyom, ezzel a salátával könnyen a tányéromra varázsolhatom. A vajhal igazán könnyen elkészíthető alapanyag, bátoritok mindenkit hogy próbálja ki, ha valaki nincs nagy barátságban a halakkal, csirkével is elkészítheti nyugodtan a salátát. Sőt hús nélkül is nagyon finom.
Lehet könnyű őszi vacsora, de akár egy csajos este felvezetése is. Hisz minden jó buli egy salátával kezdődik
Hozzávalók (2 személyre):
Saláta:
2 db cékla
1 db édesburgonya
néhány levél fodroskel
1 db narancs
só
chili pehely
napraforgó és olívaolaj
Vajmártás (beurre blanc):
1 salotta hagyma
5 cl fehérborecet
100 ml fehérbor
100 g hideg vaj
cayenne bors
só
Egyéb:
2*150 g vajhalfilé
2 evőkanál olaj
2 kis darab vaj
só
A salátához a zöldségeket egészben, fóliában sütjük meg. Letépünk 3 db fóliát, mindegyikbe 2 evőkanál napraforgó olajat teszünk, 1 csipet sót és egy késhegynyi chilit, belecsomagoljuk a megmosott, de nem megpucolt céklákat és édesburgonyát. Tepsire helyezzük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük (ha beleszúrunk egy kést könnyedén bele kell csúsznia). Kicsomagoljuk és kihűtjük őket, megpucoljuk és tetszőleges darabokra vágjuk a zöldségeket a salátához .
A fodroskel levelét nagyobb darabokra tépjük és sós olívaolajba forgatjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az olajos, fűszeres leveleket. 180 fokos sütőbe kb. 5 perc alatt ropogósra sütjük őket.
A narancsot meghámozzuk és apró cikkere vágjuk. (Ha igazán esztétikusra szeretnénk a salátánkat, akkor filézhetjük is a narancsot.) A halszeleteket besózzuk és kevés olívaolaj és vaj keverékén forró serpenyőben mindkét oldalukat 3-3 percig sütjük.
A vajmártáshoz a nagyon apróra vágott salotta hagymát kevés vajon párolni kezdjük, majd hozzáadjuk az ecetet és a bort (a hagymának nem szabad szint kapnia). Nagyon lassan, gyöngyöztetve főzzük tovább, addig míg körülbelül 1/3-ra visszaredukálódik a folyadék. Leszűrjük (a hagymát jól kinyomkodjuk) és a visszamaradt sűrű, forró folyadékba egy habverő segítségével folyamatosan belekeverjük a hideg kockára vágott vajat (ha szükséges néha visszatesszük a tűzre pár másodpercre). Amint az összes vaj elolvadt, sóval és cayenne borssal ízesítjük a kész mártást, azonnal felhasználjuk.
Tálaláshoz, a zöldségeket összekeverjük a naranccsal, megszórjuk a fodroskel chipssel, két tányérra elosztjuk a salátát, mellé helyezzük a megsütött halszeleteket végül megöntözzük az egészet a kész vajmártással.
TIPP:
A vajmártást a franciák beurre blanc-nak hívjak. Ne lepődjünk meg ha igy találkozunk vele egyes receptekben. A fenti étel elemei külön-külön is nagyon jól működnek. Hisz ez a saláta hús nélkül is nagyon finom, de akár egy grillezett hal vagy csirke a fenti vajmártással és bármilyen más körettel is elkészíthető. Továbbá a fodroskel chips önmagában nassolni is szuper.
További finom receptekért látogass el Facebook oldalamra.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez