Kincs a belváros szívében az Urban Betyár Étterem! Finoman vegyített, magyarosan tálalt gasztronómia, modern, urbánus köntösben. Múzeumokat megszégyenítő tárlat, döbbenetesen megálmodott környezet és tematika, mely láttán ámulatba esik bárki.
Nem is gondolná az ember, mit rejt az Október 6. utca. A gasztronómiájáról elhíresült lokáció számtalan megkóstolható ízével akár a magyar, akár a külföldi közönség számára élményt tud nyújtani. Viszont kevesen gondolnák, hogy magát a gasztronómiát még meg lehet spékelni, méghozzá olyan módon, ahogy senki nem teszi. Fontos kijelenteni: senki! Az Urban Betyár Étterem zseniálisan ötvözi a vendéglátást a múlt idézéssel, az ízek játékosságát a történelemmel, és a tradíciókat a modern gasztronómiával. Vonatsín a bárpult felett, mely az 1868-as vonatrablást idézi, amit betyárok követtek el. 1852-es, óriási fa szőlőprés az étterem közepén. Vagy az asztalként funkcionáló csille kocsik, melyek mozgathatók, és üveglapjuk alatt kis kiállítást szemlélhetünk, míg várjuk az ételt. Az étteremben található eszközök és berendezési tárgyak 90%-a eredeti, kézzel gyártott, néprajzi gyűjtemény. Mi ez, ha nem igazi Hungarian Style?
A Városi Betyár tulajdonosa az Első Pesti Rétesház nevű helyet viszi már jó 10 éve, és a hagyományőrző dolgok szenvedélyévé, hobbijává váltak. Miután összegyűlt a sok régi tárgy, felötlött egy étterem gondolata is, ahol méltó helyükre kerültek a relikviák. Nincs olyan szeglete a helynek, ahol ne fedezhetnénk fel valami egyedit és utánozhatatlant. Az egyetlen étterem Budapesten, ahol múzeum is található, sőt, ingyenesen megtekinthető!
Mivel roppant jól ötvözik a múltidézést a mai bisztró hangulattal, egy roppant impozáns látványkonyha is várja a vendégeket, ahol betekintést kaphatnak az ételek elkészítésébe, és abba a munkába, amint a szorgos kezű szakácsok nap mint nap végeznek. A helyiségben egy méretes bogrács is található, hiszen miben is főznék a gulyást egy ilyen múltat idéző étteremben! Nem véletlen az étlapon a magyaros ízelítő, a bélszín tatár, de a vegán töltött paprika se. Levesek tekintetében természetes a gulyás - nem szabad kihagyni! -, és a gyöngytyúkleves maceszgombóccal. A főételeknél is követik a szűkített bisztrós vonalat a 10 tétellel. Csak néhányat említve: csirkepaprikás, rosé kacsamell, káposztás tészta, mangalica steak, székelykáposzta, gyömbéres sütőtök rizottó, vagy lazac fekete burgonyapürével. Az étlap fontos része a különleges steak választék (New York Strip, Rib Eye, Tomahawk), sőt, a szeme előtt csodálhatja meg minden húsimádó a fantasztikus alapanyagokat. Nagyon fontos megemlíteni a desszert pályát is, ahol igazából nehéz a választás, mégpedig azért, mert mindegyik finom, és szemet gyönyörködtető tálalással szervírozott. Szinte vétek hozzányúlni az elénk tett tányérhoz, mert csak elrontjuk vele a látványélményt. Rendelkeznek heti ajánlattal is, amit érdemes figyelemmel kísérni.
Az Urban Betyár Étteremben Tőkés Dániel séf remekbe szedett ételei garantálják a felejthetetlen kulináris élményeket, és az teljesen biztosan állítható, ha egyszer ellátogattunk hozzájuk, elég gyorsan törzsvendégekké avanzsálhatunk.
Az étterem nem csak az a’ la carte vendégek számára ad egyedülálló lehetőséget, mivel három különteremmel rendelkezik, amik káprázatos megoldásokat, meglepetéseket ajánlanak. Már az sem meglepő, hogy a különtermekbe való belépést egy egyméretes, 120 éves fakapun keresztül tehetjük meg, és szinte egyből szembe találkozunk egy ódon kandallóval. A legnagyobb, a 80 fő befogadására alkalmas kivetítős konferenciaterem akár céges rendezvényekre lebonyolítására is alkalmas. Emellett van egy 40 fős terem. Ezek egyébként egybenyithatók, így 120 fő ültethető benne. És van egy kifejezetten exkluzív, elegáns VIP termük is, ami maximum 20 fő befogadására képes. Ez a terem még akár nemzetközi tárgyalások lebonyolítására is alkalmas, gyönyörű csillárokkal és roppant kényelmes fotelekkel, ahol ha úgy szeretné a vendég, akár Zsolnayval is meg tudnak teríteni. Az étterem teljes befogadóképessége - ha valaki kibérelné egy komolyabb rendezvényre - 300 főt tesz ki, amit tisztességgel el is tudnak látni. Zárójelben hozzátennénk, hogy ilyen minőséget, és ekkora befogadóképességet egyszerre prezentálni talán nem is tud senki a belvárosban!
Az Urban Betyár Étterem alatt létrehoztak egy néprajzi múzeumot, mely jelenleg 2500 darabos gyűjteményt tartalmaz. Egy teljesen egyedülálló gyűjteményt láthatunk náluk, mely párját ritkítja! Az itt fogyasztó vendégek ingyenesen tekinthetik meg ezeket a kincseket, de ha csak ezért térnénk be hozzájuk, hogy ezt láthassuk, azt is megtehetjük. A múzeum sajátos megoldásokkal mutatja be a régi vidéki életet és mindennapokat, megtapasztalhatjuk, miként élték a betyárok életüket. Találkozhatunk régi szekérrel, vagy hintó hajtópaddal, köszörűvel, vagy míves korabeli edényekkel. Láthatjuk, milyen volt egy tisztaszoba, és azt is, hogy mit tartottak a búbos kemencén. Körbejárva a tárlatot: edénycsörömpölés, gyereksírás, szekérzörgés és népzene interaktivitása fokozza tovább az élményt. Touchpad-ok segítségével megtudhatunk mindent az épp kiállított tárgyakról, mintha idegenvezetést kapnánk, és akár angolul is elmesélik a látnivalókat. Valljuk be, még a komoly múzeumokban is ritkán használnak ennyire interaktív és élményt adó megoldásokat, mint itt!
Az Urban Betyár ikerétterme, ami tulajdonképpen ugyanaz az étterem, a Trabant nevű hely. Ugyanarról a konyháról táplálkozik, mint a Betyár, a különbség csak az ételekben és a designban mutatkozik meg. Nehéz ezt is megfogalmazni, mert igazából egy retro mennyország, a csúcsán egy igazi Trabanttal, amit valahogy be tudtak vinni az étterembe.
Ez az étterem igazi Style a javából! Fantasztikus világot építettek fel a belvárosban, átélni és megélni kell, mert ennyi egyedi tárgyat és megoldást sehol a városban nem lehet találni!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez